Marković: Sve dozvole će dobiti do kraja marta

Glavni inženjer CRBC-a (kineske kompanije koja gradi autoput) Vlatko Ćipranić je Vijestima rekao da ih to što nijesu izdate sve dozvole trenutno ne usporava, jer se radi o poddionicama koje im sada nijesu važne
247 pregleda 19 komentar(a)
Autoput obilazak, Foto: Zoran Đurić
Autoput obilazak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.03.2017. 18:27h

Premijer Duško Marković rekao je danas da će sve nedostajuće građevinske dozvole za izgradnju prve dionice autoputa Bar Boljari biti izdate do kraja marta.

To je rekao, odgovarajući na pitanje Vijesti, zašto nijesu izdate sve građevinske dozvole, obzirom da je na novogodšinjoj konferenciji rekao da će Vlada do kraja februara obezbijediti svih 17 građevinskih dozvola za izgradnju autoputa.

“Ne vjerujem da sam rekao da će biti izdate, nego da ćemo uraditi sve da budu izdate i zaista mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su se stvari pokrenule i da sada mnogo bolje komuniciramo i mnogo bolje sarađujemo...”, rekao je Marković.

On je dodao da su do sada izdali devet dozvola, od ukupno 19 sekcija, te da su ostali zahtjevi izvođača u završnoj obradi.

Glavni inženjer CRBC-a (kineske kompanije koja gradi autoput) Vlatko Ćipranić je Vijestima rekao da ih to što nijesu izdate sve dozvole trenutno ne usporava, jer se radi o poddionicama koje im sada nijesu važne.

“Očekujemo i to vrlo brzo, sigurno će biti do kraja marta”, rekao je i Ćipranić.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li je Vlada preduzela neke mjere i koje, za zaštitu od rizika od kursnih razlika, zbog kredita koji je odobren u dolarima, premijer je ocijenio da ne treba razmišljati na taj način.

“Nema potrebe da sada strahujemo prije vremena ili da se plašimo prije nego što smo izašli iz kuće. Može se desiti da kada to vrijeme dođe, to bude u našu korist, a ne na štetu Vlade. Dakle ostavimo da vidimo kako će se stvari dešavati u toku implementacije ugovora, pa i onog dijela koji se tiče valutnog rizika, u svakom slučaju Ministarstvo finansija veoma pažljivo prati taj segment i vjerujem da ćemo ako bude bilo potrebe u tom smislu imati valjan odgovor”, naveo je premijer.

Ona je obećao, odgovarajući na naše pitanje, da će svi građani kojima je zbog izgradnje autoputa oduzeto zemljište, biti pravično obeštećeni.

Dodao je i da je na trasi autoputa angažovano blizu 30 odsto domaćih radnika, kako je i predviđeno ugovorom.

Rekao je i da je impresioniran radovima koji se izvode na izgradnji autoputa, te da se intezivno radi na više od polovine dionica.

Ponovio je i da očekuje da će ove godine svih 194 miliona eura, predviđenih za izgradnju autoputa, biti povučeno iz kapitalnog budžeta.

Premijer je danas obišao tunel Klopot, most na Moračici i kamp u kome borave radnici.

Novinari su obišli tunel i most, ali nije bilo predviđeno da i novinari obiđu kamp u kome borave radnici.

Završetak izgradnje ovog tunela je planiran za kraj ove godine, a mosta na Moračici, koji je i najzahtjevniji dio prve dionice, do početka 2019.

Na prvoj dionici autoputa trebalo bi da bude 16 tunela i od 13 do 16 mostova, a 70 odsto ove dionice čine upravo mostovi i tuneli.

Rok za izgradnju cijele prve dionice autoputa je maj 2019.

Marković: Stezanje kaiša neće pogoditi najugroženije

Premijer je danas rekao i da planirana štednja neće pogoditi najugroženije građane i povećati siromaštvo.

“Za mene je najmanji problem ako javni dug raste ulažući u razvoj, ulaganje u ovaj autoput nije ulaganje u potrošnju, nego ulaganje u trajno dobro države i buduće generacije. Ono što nećemo i više ne smijemo dozvoliti je da se zadužujemo za potrošnju, za ovakve projekte i investicije uvijek”, rekao je premijer.

Čekaju dozvole da radovi počnu duž cijele trase

Izvršni direktor kompanije CRBC Montenegro Hei Šićiang je danas rekao da na gradilištu autoputa radi 1500 radnika, te da su stigli u posljednju fazu odobravanja projekata.

Dodao je da se nada da će sve strane doprinijeti da se taj dio posla što prije završi, kako bi obezbijedili da radovi u velikom obimu počnu duž cijele trase.

“Izvođač je već završio sa pripremnim radovima koje se tiču upošljavanja radne snage, setova opreme materijala i ostalih resursa tako da smo zapravo izvršili glavni preduslov za otpočinjanje radova duž cijele trase”, rekao je on.

Ćipranić je naveo i da se radovi na mostu Moračica odvijaju po planiranoj dinamici, da se radi na tri velika stuba, od kojih je jedan visok 160 metara.

“Most je dugačak oko 1000 metara. U planu je da se stubovi završe do kraja ove godine, 6 metara nedeljno. Sledeće godine rasponsku konstrukciju i završni radovi početkom 2019.”, rekao je Ćipranić.

Bonus video: