Burić gradi elektranu u Plavu

Osim izgradnje mini hidrolektrane na području plavske opštine, Burić je preko svoje druge kompanije bacio oko i na vodotok Bistrice u Bijelom Polju
184 pregleda 3 komentar(a)
Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
Žarko Burić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.03.2017. 19:19h

Podgorička kompanija Normal company, biznismena Žarka Burića, dobila je građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja za gradnju male hidroelektrane Meteh na rijeci Komarača u Plavu.

Vlasnik hotela “Podgorica”, „Hilton Crna Gora“, „City“, odavno je ušao i u profitabilni biznis izgradnje mini hidroelektrane.

"Investitoru prestaje pravo građenja po izdatoj građevinskoj dozvoli, ukoliko ne započne izgradnju male hidroelektrane u roku od dvije godine”, navedeno je u rješenju.

Osim izgradnje mini hidrolektrane na području plavske opštine, Burić je preko svoje druge kompanije bacio oko i na vodotok Bistrice u Bijelom Polju. Komisija Ministarstva ekonomije prvorangirala je prošle godine ponude za gradnju mini hidrolektrana na nekoliko vodotoka u Crnoj Gori.

Za vodotok Bistrica u Bijelom Polju izabran je jedini ponuđač konzorcijum Bistrica Clean Energy, kojeg čine BP Hydropower iz Podgorice sa 98 odsto udjela u konzorcijumu. Po jedan odsto udjela imaju Normal company iz Podgorice i Eucon iz Samobora u Hrvatskoj. Vlasnik BP Hydropower je Burić.

U cilju stimulisanja investitora Vlada Crne Gore donijela je uredbu kojom je uvela naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Visina naknade predstavlja dodatak na cijenu električne energije za sve kupce i izražava se u centima po kilovat času. Sredstva naknade koriste se za plaćanje električne energije povlašćenim proizvođačima po podsticajnim cijenama.

Ministarstvo ekonomije krajem januara je utvrdilo novu vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora koja je sa 0,129 povećana na 0,473 centa po kilovat satu, što građani plaćaju preko računa za struju.

Bonus video: