Sindikat Luke Bar: Želimo detalje iz ponude OTL-a

Oni dodaju da se u Port of Adria pokazalo kao loše rješenje ograničavanje važenja Kolektivnog ugovora na tri godine, a posljedica toga je najava proglašenja tehnoloških viškova čim je prestao da važi Kolektivni ugovor, “iako je prethodno broj radnika u toj kompaniji drastično smanjen”
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 24.02.2017. 19:07h

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Luke Bar traži da u ugovoru o prodaji preduzeća kolektivni ugovor važi najmanje tri godine. Ističu da od predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića nijesu dobili nikakav odgovor na dopis, a pregovori o prodaji su već u toku.

Ponavljaju da su radnici Luke i dalje protiv privatizacije i traže prijem kod Vujovića radi upoznavanja sa detaljima ponude i dogovora o učešću sindikalaca u daljem postupku privatizacije.

“U eventualni ugovor o prodaji Luke treba unijeti odredbu koja propisuje trajanje Kolektivnog ugovora najmanje tri godine, odnosno do potpisivanja novog. Novi vlasnik ne smije da otkaže ovaj Kolektivni ugovor, prije nego što se potpiše novi, pogotovo što je OT Logistics ponudio i za kompaniju Montecargo važenje Kolektivnog ugovora najmanje tri godine”, navode lučki sindikalci.

Oni dodaju da se u Port of Adria pokazalo kao loše rješenje ograničavanje važenja Kolektivnog ugovora na tri godine, a posljedica toga je najava proglašenja tehnoloških viškova čim je prestao da važi Kolektivni ugovor, “iako je prethodno broj radnika u toj kompaniji drastično smanjen”.

“Radnici su i dalje uskraćeni za odgovore koliki će biti promet u apsolutnim iznosima po godinama, i sa kojim brojem radnika OTL smatra da može vršiti taj pretovar nakon tri godine - od momenta kada bi prestala njegova obaveza da zadrži svih 412 radnika. Poseban je interes radnika u vezi sa zaradama, koje se ne smiju smanjivati bez saglasnosti sindikata, a čiji rast mora pratiti rast obima pretovara, odnosno fakturisane realizacije. I dalje je nejasno kako OT Logistics planira da “ubrizga“ 17 miliona eura investicija u novčane tokove Luke”, ističe uprava starijeg od dva lučka sindikata.

Poljska kompanija OT logistic jedina je dostavila ponudu za kupvinu 30 odsto akcija Luke i za taj procenat vlasništva ponudila 7,1 milion eura.

Bonus video: