Prodaja akcija Rudnika uglja: DF sumnjiči Italijane za državni udar koji je u toku

Istim povodom krivične prijave se podnijeli Demos, građanski pokret „Za nas“ i NVO MANS, po čijoj prijavi je specijalni tužilac već postupio i otvorio izviđaj
106 pregleda 5 komentar(a)
Želimir Radinović, Foto: Privatna arhiva
Želimir Radinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.02.2017. 13:35h

Savjetnik Demokratskog fronta (DF) Želimir Radinović podnio je danas specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću, krivičnu prijavu „za državni udar koji je u toku“ protiv Italijana Oreste Bramantija, Masima Tiberga, Frančesco Bečelija, članova borda direktora EPCG, kao i izvršnog direktora Tonina Malja i drugih N.N. lica koje sumnjiči „da su, kao saizvršioci, na organizovan način, izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju”, a vezano za kupovinu akcija 51,69 odsto Rudnika uglja AD Pljevlja, u vlasništvu A2A i Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera.

Radinović je u prijavi u koju su „Vijesti“ maloprije imale uvid podsjetio specijalnog tužioca da je 28.decembra 2016. A2A uz potpis Oreste Bramantija i građanskog lica Aca Đukanovića upućeno pismo kojim se ultimativno nudi većinski paket akcija pljevaljskog Rudnika po cijeni od 6,5 eura.

„Gospodine glavni specijalni tužioče, ovo je državni udar braće Đukanovića na Crnu Goru i njene građane, a na Vama je da pokažete da ste zaštitnik državne imovine CG, da ste nezavisna i profesionalna institucija, da braća Đukanović nijesu iznad zakona i iznad države. Kako su oči crnogorske javnosti uprte u ovaj slučaj (imate više podnešenih krivičnih prijava) zahtjevamo da hitno otvorite izviđaj, jer postoji opravdana bojazan da će državni udar na imovinu Crne Gore i njene građane biti okončan do 31. marta 2017.godine“, istakao je Radinović u prijavi.

Istim povodom krivične prijave se podnijeli Demos, građanski pokret „Za nas“ i NVO MANS, po čijoj prijavi je specijalni tužilac već postupio i otvorio izviđaj.

Savjetnik DF-a napominje Katniću u prijavi, međutim, da ukoliko odmah ne otvori proces, i ne spriječi „naum braće Đukanović i njihovog omiljenog strateškog investitora- firmu A2A iz Italije“ čije je angažovane činovnike u Crnoj Gori (EPCG) prošle godine (Flavija Bjanka) tužilac lišavao slobode za slična krivična djela, smatraće ga „direktno odgovornim za nastalu pljačku“, jer je blagovremeno više puta upozoren.

„Gospodine glavni specijani tužioče, prva žrtva na ovom osmišljenom, organizovanom kriminalnom poduhvatu je pala u liku smjene dugogodišnjeg predsjednika Odbora direktora u EPCG g. Srđana Kovačevića a na njegovo mjesto je ekspresno postavljen lični bankar braće Đukanovića, Đoko Krivokapić, koji će nesumljivo ispuniti njihovu želju i realizovati još jednu pljačku imovine Crne Gore, ako ga Vi u tom naumu ne spriječite“, naglasio je u prijavi Radinović.

On je na kraju zamolio specijalnog tužioca za hitnu reakciju jer se, kako tvrdi, radi “o teškoj zloupotrebi ovlašćenja navedenih lica koje predstavljaju radnju izvršenja krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz člana 272. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika CG“.

Bonus video: