Prijava protiv italijanskih direktora: Katnić da zaustavi pljačku EPCG

Budvani su predložili Katniću da Specijalno tužilaštvo “po hitnom postupku otvori izviđaj i spriječi višemilionsku pljačku državne imovine u EPCG”
102 pregleda 9 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.02.2017. 08:48h

Budvanski odbor Demosa podnio je jutros glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću krivičnu prijavu protiv Oreste Bramantija, Masima Tiberga, Frančeska Bečelija, članova borda direktora Elektroprivrede, izvršnog direktora Tonino Malja i drugih N.N. lica koje sumnjiče da su, kao saizvršioci, na organizovan način, izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u pokušaju, zbog namjere da otkupe 51 odsto akcija Rudnika uglja (RUPV), u vlasništvu A2A, i Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera.

To je “Vijestima” potvrdio član OO Demosa iz Budve Dragoslav Kovačević.

Budvani su predložili Katniću da Specijalno tužilaštvo “po hitnom postupku otvori izviđaj i spriječi višemilionsku pljačku državne imovine u EPCG”, čiji je proces u toku, odnosno spriječi nastupanje posljedice krivičnog djela koja bi prešla višemilionski iznos, a prema navedenim licima podigne optužnicu.

Bramanti i Aco Đukanović su, podsjetimo, još krajem prošle godine uputili zajednički predlog EPCG o prodaji akcija RUPV. Skupština EPCG je 31. januara donijela odluku o zainteresovanosti kao i da će konačnu odluku o tome donijeti do 31. marta ove godine.

A2A i Aco Đukanović traže da im EPCG otkupi akcije po cijeni od 6,5 eura.

“Nedopušteno je da Oreste Bramanti iz A2A, a ujedno i član Odbora direktora EPCG, piše neistinitu ponudu, prijeteći sebi i ostalim članovima iz odbora direktora EPCG, prijeti čak i svojim kolegama iz A2A Tibergu i Becchelliu, prijeti i izvršnom direktoru Malju, što ukazuje da se radi o organizovanom kriminalnom poduhvatu predstavnika A2A u EPCG koji je ucjenjuju sebe i ostale članove borda”, ističe se u krivičnoj prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Skupštinska odluka EPCG, kako su naveli iz budvanskog Demosa, je “nezakonita iz razloga što se radi o konfliktu interesa, o kršenju Zakona o javnim nabavkama”.

“Nezakonita je zato što je zajednička ponuda dva akcionara sa 51,69 odsto akcija u Rudniku uglja nedopuštena, prijeteća i ucjenjivačka”, navodi se u prijavi.

OO Demosa iz Budve je ranije obavijestio tužilaštvo da se radi o nedozvoljenim i nedopuštenim radnjama, o teškom konfliktu interesa gore navedenih lica, sa prijetnjom da se EPCG, gdje je država većinski vlasnik, nanese šteta oko 90 miliona eura.

Bonus video: