Ministarstvo finansija razmatra mogućnost spajanja Poreske i Uprave carina

Međunarodna praksa pokazuje da je model spajanja poreske i uprave carina u jednu instituciju sve zastupljeniji u zemljama Evropske unije (EU), a sve u cilju povećanja efikasnosti u naplati poreskih i carinskih taksi
175 pregleda 5 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2017. 12:30h

Ministarstvo finansija razmišlja o eventualnom spajanju Poreske (PU) i Uprave carina, međutim, kako je saopšteno iz tog resora, isuviše je rano da se govori o pojedinostima imajući u vidu da se radi o dugotrajnom procesu.

"Razmišljanja o eventualnom spajanju PU i Uprave carina postoje, međutim, imajući u vidu da pomenuto podrazumijeva dugotrajan proces, te da je u toku inicijalna faza prikupljanja informacija, sagledavanja mogućnosti za angažovanje konsultanata i slično, isuviše je rano da se govori o pojedinostima", rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Međunarodna praksa pokazuje da je model spajanja poreske i uprave carina u jednu instituciju sve zastupljeniji u zemljama Evropske unije (EU), a sve u cilju povećanja efikasnosti u naplati poreskih i carinskih taksi.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da, s obzirom na raznorodnost tehnika između procesa prilikom naplate carina i drugih fiskaliteta, ne treba ići u spajanje te dvije funkcije u jednu organizacionu jedinicu, jer i tada će one funkcionisati kao zasebni djelovi jednog većeg sistema.

"Poreska uprava, ma kako god se zvala, i ma gdje bila prislonjena u hijerarhiji sistema, mora da obavlja dvije funkcije. Prvo da vodi poresku evidenciju države i da se bavi analitičkim poslovima i izvještavanjem i drugo, da obezbijedi efikasnu naplatu poreza i doprinosa", rekao je Drecun agenciji Mina-business.

Analitika je, kako je objasnio, zasnovana na ažurnom razrezivanju poreza i praćenju naplate.

"Kad se uoče anomalije u naplati, onda treba da djeluje dio koji se bavi otkrivanjem tih anomalija i njihovim daljim procesuiranjem, odnosno poreska policija", dodao je Drecun.

On je naveo da carine jesu izvorni prihod države i kao takve su veoma značajne, pa se često svrstvaju u posebne organizacione jedinice.

Iz PU su, odgovarajući na pitanje o njihovom eventualnom spajanju sa Upravom carina, rekli agenciji Mina-business da ta institucija kao organ u sastavu Ministarstva finansija nije nadležna za kreiranje poreske politike i organizacione reforme.

Bonus video: