Blažo Đukanović kreće i na vodotok Slatina

Kompanija mlađeg Đukanovića je u avgustu prošle godine dobila Urbanističko- tehničke uslove za gradnju druge mini hidroelektrane, takođe u kolašinskoj opštini, na vodotoku Bistrica. I za ovu mHE BB Hidro je dobio energetsku dozvolu
130 pregleda 56 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Blažo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2017. 20:12h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je podgoričkoj kompaniji BB Hidro urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju male hidrolektrane (mhE) na dijelu vodotoka Slatina u Kolašinu. Radi se o ortačkoj firmi Blaža Đukanovića, sina lidera DPS-a i doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Firma Blaža Đukanovića dobila je prvi papir u proceduri izdavanja građevinske dozvole, a predstoji im izrada projektne dokumentacije za mHE čija je gradnja predviđena na dijelu vodotoka Slatina.

Prostorno-urbanističkim planom Kolašina, na ovoj lokaciji, kako se navodi u izdatim UTU, predviđena je gradnja mini hidroelektrane.

Ministarstvo ekonomije je prošle godine izdalo BB Hidro energetsku dozvolu, kojom je dozvoljena gradnja manje hidroelektrane čija bi snaga bila 453 kilovata, sa godišnjom proizvodnjom 1.224 gigavat-sata.

U zahtjevu za dobijanje energetske dozvole, predstavnici firme BB Hidro su naveli da je Slatina za- mišljena kao mala protočna hidroelektrana koja bi radila automatski, a za njenu gradnju predviđeno je ulaganje od 1,4 miliona eura.

Kompanija mlađeg Đukanovića je u avgustu prošle godine dobila Urbanističko- tehničke uslove za gradnju druge mini hidroelektrane, takođe u kolašinskoj opštini, na vodotoku Bistrica. I za ovu mHE BB Hidro je dobio energetsku dozvolu.

BB Hidro, kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata osnovali su Đukanović i njegov poslovni partner Ivan Burzanović, dok je Slaven Burzanović ovlašćeni zastupnik. Đukanović je i izvršni direktor. Inače, Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Status povlašćenog proizvođača, koji ima pravo na podsticaje, do sada je dobilo devet mHE, a ove godine će taj status dobiti još tri mHE, kazali su ranije iz Ministarstva ekonomije.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je da nijedna od tih 12 mHE nije u vlasništvu Blaža Đukanovića, niti bilo koga iz porodice Đukanović i “pomenutom investitoru po tom osnovu nikada nije isplaćen niti jedan cent, niti je to kroz naknadu utvrđenu Pravilnikom, predviđeno u ovoj godini”.

Naknadu za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije Ministarstvo je krajem januara povećalo 3,5 puta na 0,47316 centi za kilovat-sat.

Bonus video: