Iz Trenda poručili da će da prodaju zemlju i vrate kredit

Prema posljednjim podacima Centralne banke ZIF Trend je u blokadi 21 dan jer Heta traži prinudnu naplatu kredita od 2,9 miliona eura
165 pregleda 0 komentar(a)
Neđeljko Šuškavčević, Foto: Privatna arhiva
Neđeljko Šuškavčević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.02.2017. 18:46h

Obaveza Zatvorenog investicionog fonda Trend prema Hipo Alpe Adria banci, a kasnije Heta Asset Resolution nastala je po osnovu kredita iz 2006. godine, koji je uzeo prethodni menadžment fonda, saopštio je “Vijestima” Nedeljko Šuškavčević, direktor društva Baterflaj fajnans koji upravlja Trendom.

Do početka 2014. godine Trendom je upravljao menadžment Mihaila Madžarovića koji je ostao bez kontrole fonda upravo zbog duga prema Hipo Alpe Adria banci iz Klagenfurta.

Prema posljednjim podacima Centralne banke ZIF Trend je u blokadi 21 dan jer Heta traži prinudnu naplatu kredita od 2,9 miliona eura.

Prema riječima Šuškavčevića, nešto manje od 10.000 akcionara Trenda ne treba da brinu zbog ove blokade.

On je objasnio da je podjelom fonda na otvoreni i zatvoreni obaveze su, shodno Zakonu o investicionim fondovima pripale Zatvorenom fondu, dok su likvidna sredstva ostala u Otvorenom investicionom fondu Trend.

“Kako su za ovaj kredit založene nekretnine u vlasništvu fonda, ne postoji bojazan da isti neće biti izmiren”, istakao je Šuškavčević.

Fond posjeduje 160.000 kvadrata zemljišta na atraktivnim lokacijama u zaleđu Velike plaže u Ulcinju, za šta je nedavno usvojen prostorni plan, pa ono, kako navode iz Trenda, postaje atraktivno za potencijalne investitore.

“Oglasili smo prodaju istog, sa ciljem izmirenja obaveza”, dodao je Šuškavčević.

Ovo zemljište u Ulcinju bivši menadžment Trenda založio je kao garancija da će povučeni kredit biti vraćen.

Na pitanje “Vijesti“ da li fond mimo ove ima još neizmirenih, a dospjelih obaveza i da li akcionari strahuju od mogućeg stečaja, Šuškavčević je odgovorio da nema.

"U ovom trenutku, fond nema dospjelih neizmirenih obaveza, sem iz redovnog poslovanja i ne postoji bojazan od eventualnog stečaja, jer imovina ima značajno veću vrijednost od obaveza, odnosno bruto vrijednost imovine fonda je oko 14 miliona eura, dok su obaveze po osnovu kredita 2,9 miliona”, zaključio je Šuškavčević.

Bonus video: