M:tel predstavio uslugu MPAY: Plaćanje putem mobilnog telefona

“Uz pomoć data over voice tehnologije telefon komunicira sa terminalima, a korisnici bez obzira na telefon ili operativni sistem, moći će da izvrše mobilno plaćanje pozivom kratkog koda 1818 i prislanjanjem telefona na terminal. Korisniku je ovim servisom omogućeno odloženo plaćanje jer postpejd korisnici potrošnju plaćaju na kraju mjeseca
257 pregleda 0 komentar(a)
MPAY, Foto: Biljana Matijašević
MPAY, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 01.02.2017. 14:04h

Operater mobilne telefonije M:tel uveo je usluga mobilnog plaćanja mPAy, kojom korisnicima u Crnoj Gori prvi put omogućavaju plaćanje putem mobilnog telefona.

Izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić kazao je da su u kompaniji uvjereni da će crnogorski građani, kao korisnici koji brzo prihvataju inovacije, plaćanja obavljati mobilnim telefonom, a sve manje koristiti gotovinu ili kartice.

“Na ovaj način pomažemo suzbijanju sive ekonomije, jer će se upotreba gotovine svesti na najmanji mogući nivo, pa možemo reči da je ovo društveno odgovoran koristan projekat”, rekao je Lučić na prezentaciji usluge organizovanoj na trafici Tobacco S Press-a na autobuskom stajalistu kod Delta sitija.

On je kazao da nije slučajno da je prezentacija organizovana na trafici, jer do sada na trafikama nije bilo mogućnosti za bezgotovinsko plaćanje.

“Uz pomoć data over voice tehnologije telefon komunicira sa terminalima, a korisnici bez obzira na telefon ili operativni sistem, moći će da izvrše mobilno plaćanje pozivom kratkog koda 1818 i prislanjanjem telefona na terminal. Korisniku je ovim servisom omogućeno odloženo plaćanje jer postpejd korisnici potrošnju plaćaju na kraju mjeseca – putem računa za mobilnu telefoniju”, objasnio je Lučić.

On je dodao da već imaju interesovanje velikog broja ugostitelja Crne Gore za uvođenje ove usluge u njihovim prodajnim i uslužnim objektima.

Iz kompanije su obasnili da se pozivom *188# otvara meni mPAY sa ponudom „1. Aktiviraj servis“. Ukucavanjem opcije 1, pa „pošalji“ korisniku se otvara prozor sa ponudom da ukuca četvorocifreni PIN koji će koristiti za mobilno plaćanje (za transakcije veće od 10 eura). Nakon aktivacije servisa, svakim narednim pozivanjem mPAY menija *188# korisnik dobija meni sa ponudama. Jednom aktiviran servis važi dok korisnik sam deaktivira uslugu.

Direktor Sektora za marketing, prodaju i brigu o korisnicima Milivoje Cerović istakao je da su prednosti za korisnika to što više ne moraju da razmišljaju da li imaju novčanik kod sebe.

“Plaćanje računa, poklanjanje novca drugom korisniku i još niz pogodnosti korisnik će moći da obavlja putem mobilnog telefona. Usluga je već dostupna u poslovnicama M:tela, prodajnim mjestima Tobacco S pressa i maloprodajnim objektima NTC-a, a uskoro će biti dostupna i u trgovinskim lancima i maloprodajnim objektima širom Crne Gore”, najavo je Cerović.

On je dodao da mPAY koristi sofisticirane metode za bezbjedno, mirno i bezbrižno plaćanje.

PR menadžerka Tobacco S Poressa Ljubica Medenica rekla je da je prodavnicama, kao i kupcima, ovom uslugom olakšana naplata.

„Uvođenjem nove tehnologije, uspjeli smo da brzinu transakcije podignemo na mnogo veći nivo. Uvjereni smo da će mPAY biti budućnost plaćanja u Crnoj Gori“, kazala je Medenica.

Iz M:tela su naveli da postpejd korisnik koji uredno izmiruje račune, koristi mrežu duže od šest mjeseci i nema dug, imaće limit za potrošnju u visini dvostrukog prosjeka posljednja tri računa. Tokom mjeseca će taj iznos koristiti za plaćanje robe i usluga, a obaveze će izmiriti na kraju mjeseca.

Postpejd korisnik imamogućnost i da na nekom od terminala za mobilno plaćanje uplati iznos koji će koristiti za ovu usluga.

Pripejd korisnik može na nekom od terminala za mobilno plaćanje da uplati iznos koji će koristiti isključivo za mPAY.

Bonus video: