Kopač: EU sve više ide ka obnoviljimo izvorima energije

On je istakao da je Crna Gora najprogresivnija zemlja kada je riječ o transponovanju direktiva Energetske zajednice koje se odnose na tržišta električne energije, obnovljivih izvora energije, gasnog sektora i energetske efikasnosti.
50 pregleda 0 komentar(a)
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Janez Kopač, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2017. 15:28h

Izgradnja termoelektrana na ugalj ima opadajući trend u Evropskoj uniji (EU) i opadajuće cijene struje zaustavljaju mnoge takve investicije. Iz tog razloga potrebno je dobro ekonomski sagledati takvu investiciju u kontekstu trendova na duži rok.

To je danas kazao direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač koji je predvodio delagaciju Sekretarijata koja se sastala sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Tema sastanka je bila „Prezentacija stanja u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike“, u okviru koje je razgovarano o Godišnjem implementacionom izvještaju Sekretarijata za prošlu godinu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru, kao i o novim izazovima Energetske zajednice u 2017. godini.

“EU sve više ide ka obnovljivim izvorima enenergije. Era uglja i nuklearnih elektrana polako se završava, ali daleko od toga da je završena.Investicije u termoelektrerane na ugalj se još dešavaju u širem prostoru, ali je padajući trend cijena struje na području Evrope zaustavio mnogo takve investicije.Treba dobro ekonomski prostudirati takvu ekonomsku investicijui pogledati je u kontekstu trendova na duži rok” kazao je Kopač.

On je istakao da je Crna Gora najprogresivnija zemlja kada je riječ o transponovanju direktiva Energetske zajednice koje se odnose na tržišta električne energije, obnovljivih izvora energije, gasnog sektora i energetske efikasnosti.

“Svako da ima još zadataka, kao što je usvajanje Zakona o zalihama nafte I naftnih derivata koji moraju biti dovoljni za 90 dana potrošnje. Direktiva o zalihama nafte obavezuje sve države članice Energetske zajednice da osnuju zalihe nafte za 90 dana. To je zaštitna mjera za eventualne probleme snabdijevanja. Crna Gora ima pripremljen taj zakonski akt koji još nije poslat u proceduru na usvajanje” kazao je Kopač.

On je dodao da će stvaranje tih zaliha koštati i da to neko mora da plati, ali da je na državi da odredi ko će platiti.

“Bilo iz budžeta ili kroz podsticaje po litru. To nijesu velike brojke, tako da ne bih stvarao negativna očekivanja. Usvajanje zakona je početak procesa koji će trajati vjerovatno do 2023. godine. To je jedan od uslova za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 15 “ objasnio je Kopač.

Poslanik DPS -a Filip Vuković rekao je da je stanje u energetici nezaobilazna tema I da je to privredna grana koja daje najveću šansu za razvoj crnogorske ekonomijeiI smanjenje spoljno- trgovinskog deficita.

“ Ovih dana će se na našoj ekonomskoj sceni dešavati akvizicija. Zakazana je skupština akcionara EPCG gdje će biti odlučeno o kupovini akcija od itallijanse kompanije A2A u Rudniku uglja. Time će naš najveći energetski subjekt postati većinski vlasnik Rudnika. EPCG ima mogućnost da bude nosilac razvoja energetike i industrije u Crnoj Gori” ocijenio je Vuković.

Kopač je kazao da je najavljena kupovina prostudirana na osnovu ekonomskih idikatora i da će biti povoljna po državu i njene građane.

Predsjednik odbora Vujica Lazović (SD) kazao je da je energetski sektor u maloj državi kakva je Crna Gora ima važnu ulogu za razvoj ekonomije.

Bonus video: