Orlandić: Poštujte ugovor koji ste potpisali

"Do ovog datuma nijesu ispunjene najvažnije investicije: kontejnerski kran još nije stigao u luku, sanacija obale još nije počela"
59 pregleda 1 komentar(a)
Dobrosav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Dobrosav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.01.2017. 17:57h

Predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobrosav Orlandić poručio je izvršnom direktoru Sedatu Kari da sindikalci ne prijete niti ucjenjuju, jedino traže da se potpisano poštuje.

On je podsjetio da su istekle tri godine od kada Global Ports upravlja barskom kompanijom, bišvim Kontejnerskim terminalom i generalnim teretima.

"Do ovog datuma nijesu ispunjene najvažnije investicije: kontejnerski kran još nije stigao u luku, sanacija obale još nije počela. Ne znam da li ja imam problem da razumijem poslovanje kompanije ili kompanija zato što Sindikat uspijeva da dođe do određenih podataka o njenom poslovanju uprkos tome što se svakodnevno nad zaposlenim, a posebno u sektorima komercijale i finansija vrši mobing da 'povjerljive' informacije ne procure do Sindikata. Vjerovatno zbog toga direktor ne komentariše naše navode o finansijskom i komercijalnom poslovanju", naveo je Orlandić u reagovanju na navode Kare.

On je ponovio da je montažom dvije Terex dizalice blokiran operativni kolosijek od 320 metara.

"Zarade se isplaćuju redovno ali u privatizaciju nismo ušli zbog njihove neredovnosti nego sa ciljem da povećamo pretovar, nabavimo neophodnu opremu i dostignemo nivo zarada u okruženju. Prosječna zarada u Luci Kopar iznosi oko 1500 eura. Bez obzira na školsku spremu zaposleni u našoj kompaniji su visokostručni za svoj posao što se potvrđuje činjenicom da svaki pretovar odrade na vrijeme, kvalitetno i zadovoljstvo komintenata“, dodao je Orlandić.

On je istakao da se Kolektivni ugovor ne poštuje, a odredbe koje se odnose na zarade zaposlenih su pred nadležnim sudovima.

"Dijelu zaposlenih su nakon konačne presude po tom osnovu već isplaćena dugovanja. Nezadovoljstvo zaposlenih posebno izaziva činjenica da sudskim putem moraju ostvarivati prava iz Kolektivnog ugovora i Ugovora o koncesiji prodaji akcija. Uvjeren sam da će ukoliko Global Ports ispuni obaveze prema državi i zaposlenima doći do bolje komunikacije i napretka, kao što je to bilo u prvih 30 mjeseci nakon privatizacije sve dok nas izvršni direktor nije 'uputio'’ da probleme umjesto dogovorom i dijalogom rješavamo sudom. Sa ovim završavam naše prepisivanje, a neka nadležni organi, zaposleni i javnost sude ko govori istinu, a ko ne", zaključio je Orlandić.

Bonus video: