Grbović dobio sve sedmice na lotou

Lutrija više ne priređuje lutrijske igre. Ostao neraspoređen nagradni fond od više miliona eura “ničijeg novca”
1000 pregleda 27 komentar(a)
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.01.2017. 20:25h

Lutrija Crne Gore, kojoj je 31. decembra istekla koncesija za lutrijske igre, zadržala je fond dobitaka od 1,1 milion eura, jer u posljednjem kolu četiri vrste igre lota nije bilo dobitaka sa sedam pogodaka.

U Zakonu o igrama na sreću piše da ovaj fond služi za isplatu dobitaka u narednim kolima, a kako više nema narednog kola nejasno je čiji je novac. Nema zakonskog osnova da Lutrija prisvoji ovaj novac, a nejasna je mogućnost da on može postati vlasništvo države kao što je definisano za nepodijeljene dobitke u nagradnim igrama.

“Vijesti” su još 23. decembra Ministarstvo finansija i Upravu za igre na sreću pitale kome pripada ovaj novac, ali odgovor nije poslat.

Većinski vlasnik Lutrije Crne Gore je biznismen Sava Džigi Grbović koji posjeduje 93 odsto akcija.

Za loto 7 od 33 nije izvučena “sedmica” vrijedna 78 hiljada eura, kao ni “šestica” od 220 eura, a bila je samo jedna “petica” vrijedna 185 eura. Na lotu 7 od 36 nije bilo “sedmice”, ali ni “šestice” i “petice”, pa je ostalo neraspoređeno 200 hiljada eura. Za loto 7 od 39 nije bilo “sedmice” i “šestice” pa je ostalo 338 hiljada eura, a dobitniku jedne “petice” sljeduje 322 eura. Na lotu 7 od 42 nije bilo “sedmice” i “šestice” pa je neisplaćeno 480 hiljada eura, dok je bila jedna petica od 473 eura.

Lutrija je igru sportska prognoza završila još 18. decembra, a takođe nije bilo dobitnika za fond od 76 hiljada eura.

Lutrija je prestala da priređuje i 11 vrsta instant lutrija, popularnih grebalica, čiji je ukupan nagradni fond 11,9 miliona eura. Koliki je neisplaćeni nagradni fond za ove igre nije moguće utvrditi na osnovu podataka na sajtu Lutrije.

Lutrija 31. decembra mora da prestane sa priređivanjem igara na sreću jer joj je istekla već jednom produžena koncesija. Zakon predviđa da se koncesija izdaje na 10 godina i da se može produžiti još najviše pet godina.

Iz Ministarstva i Uprave nisu odgovorili ni na pitanje “Vijesti” kada će biti raspisan tender za novog priređivača i da li će prije toga biti promijenjen zakon kako bi se precizirale odredbe zbog kojih je Lutrija godinama bila privilegovana jer nije plaćala fiksnu koncesiju.

Bonus video: