Akcionari: Prodaja Južnog Jadrana organizovani kriminal

Smatraju da su podaci o prodaji postali poreska tajna sad “kad su milioni u igri, a 170 radnika ostalo bez posla”
70 pregleda 13 komentar(a)
Čedo Popović, Foto: TV Vijesti
Čedo Popović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 13.08.2013. 19:42h

Manjinski akcionari preduzeća Južni Jadran iz Herceg Novog tvrde da nemaju pristup informacijama o imovini čiji su i oni vlasnici, kao i da je prilikom prodaje imovine tog preduzeća "na djelu bio organizovani kriminal".

"Kada je počela prodaja atraktivnih lokacija i kada su počeli da pljušte milioni eura, Poreska uprava je donijela rješenje, koje je potpisao pomoćnik direktora Novo Radović, kojim se manjinskim akcionarima, koje zastupa NVO 'Južni Jadran', uskraćuje pravo na pristup informacijama koje se odnose na raspolaganje imovinom čiji su oni i dalje, bar formalno, manjinski vlasnici”, saopšteno je iz nevladine organizacije “Južni Jadran”.

Oni podsjećaju da su u protekle četiri godine dobijali tražene informacije, ali da se Radović sada pozvao na Zakon o poreskoj administraciji tvrdeći da se zahtjevu ne može udovoljiti jer bi predstavljalo kršenje poreske tajne.

Akcionari navode da su ti podaci sada postali poreska tajna “kada su milioni u igri, a 170 radnika ovog nekad prosperitetnog i imovinom veoma bogatog turističkog preduzeća ostali bez posla”.

Oni navode da crnogorsko tužilaštvo i policija ne smiju pratiti tokove novca jer bi se, da su pratili 12 miliona od Lazareta u Meljinama, došlo do glavnih igrača koji su ovaj posao omogućili i organizovali.

“Neka samo provjere, ako smiju, kako je došlo do toga da Čedo Popović i sa njim povezana lica prvo kupe Lazaret, kompleks odmarališta sa sopstvenim pristaništem, plažom i 15 hiljada kvadrata zemljišta na obali mora, za 900.000 eura a zatim to isto preprodaju ruskom biznismenu za 12 miliona eura, a da porez na promet još nijesu platili ni za prvu transakciju, iako je prošlo punih šest godina. Na ovu temu u pravno uređenoj državi istražni organi bi davno već pokazali interesovanje i za rad Poreske uprave, pa se ne bi danas baratalo sa stotinama miliona nenaplaćenog poreza i doprinosa, a poreski eksperti su i dalje na svojim udobnim radnim mjestima“, saopšteno je iz udruženja koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Iz NVO „Južni Jadran“ smatraju da postoje novi materijalni dokazi koji dodatno potvrđuju njihove sumnje u krivična dijela u vezi sa poslovanjem, uvođenje nezakonitog stečaja, zloupotrebe kod procjene imovine i drugih postupaka u Južnom Jadranu o čemu će obavijestiti nadležno tužilaštvo.

Podgoričko preduzeće “Carine” Čeda Popovića je 2007. godine kupilo imovinu “Južnog Jadrana” u stečaju, a upravo “Carine” u ovom preduzeću imaju 95 odsto akcija. Preduzeće “Carine” se uknjiižilo na imovinu čija je vrijednost procijenjena na 32,5 miliona eura.

Bonus video: