Akcize ipak povećane, poskupljuju alkohol i gazirani sokovi

Vlada usvojila predlog zakona kojim se smanjuju iznosi akciza, ali on nije stigao u Skupštinu
14506 pregleda 7 komentar(a)
Litar žestokih pića poskupljuje za oko euro
Litar žestokih pića poskupljuje za oko euro

Alkohol, gazirana pića i punjenja za elektronske cigarete neće pojeftiniti od 1. januara jer predlog izmjena zakona o akcizama kojeg je Vlada usvojila 19. decembra, nije ni poslat u Skupštinsku proceduru pa o njemu nije ni bilo glasanja.

Uprava carina danas je objavila obavještenje navodeći da će od 1. januara povećati akcize na etil alkohol (žestoka pića) sa 1.250 na 1.500 eura po hektolitru (100 litara), poštujući postojeći akcizni kalendar. Vladinim predlogom bilo su predviđene izmjene, odnosno smanjenje sa 1.500 na 1.250 eura. Ovo će značiti da će cijena litra žestokih pića sa 40 do 45 procenata alkohola poskupiti za oko jednog eura.

Akciza na gazirana piće sada se povećava sa 25 na 30 eura po hektolitru, odnosno za pet centi po litru plus uvećanje za PDV. Vladin predlog bio je da se ovo povećanje izbriše.

Akciza na električne cigarete ostaju na 0,9 eura po mililitru tečnosti za njihova punjenja, iako je Vladin predlog bio da se smanji na 0,07 centi.

Ostaje povećanje akciza za cigarete, što će uticati na rast cijene paklice za deset centi. Vladin predlog ovdje nije predlagao izmjene.

Povećavaju se i akcize na fino rezani duvan sa 35 na 40 eura po kilogramu, na ugalj sa 15 na 30 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti, kao i na nesagorijevajući duvan sa 25,44 na 26,21 eura po kilogramu.

Bonus video: