Ako uspore, pad cijena struje može izmaći

RAE potvrdio da ima obavezu da uskladi pravila o cijenama kada izmjene stupe na snagu. Do tada - Vlada može predati novi zakon
3 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2015. 20:23h

Regulatorna Agencija za eneregetiku (RAE) će nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o energetici kojima su izbrisani tehnički gubici o trošku građana, imati obavezu da uskladi metodologiju o utvrđivanju cijena električne energije.

To je potvrđeno iz RAE agenciji Mina biznis, dok nije odgovoreno “Vijestima” kada će mijenjati metodologiju za obračun cijena. One bi moralo da budu niže ako bi se uklonili gubici od 12 odsto (devet odsto distribucija i tri odsto prenos), koje plaćaju građani.

Jedan od predstavnika NVO sektora koji je tužio RAE zbog više odluka o cijenama struje, Goran Đurović kazao je da je stav RAE o daljim postupanjima ispravan, a kojom će se brzinom usklađivati metodologoija zavisi od samog regulatora.

“Mislim da će sa tim odugovlačiti do donošenja novog zakona”, ocijenio je Đurović.

Većina poslanika je prije dva dana usvojila izmjene Zakona o energetici i čiji je sastavni dio amandman nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da tehnički gubici ne budu dio računa za struju.

Iz RAE su kazali da se novo zakonsko rješenje neće retroaktivno primjenjivati jer to nije predviđeno zakonom. To što znači da građanima neće biti nadoknađeno ono što im je uzeto po osnovu tehničkih gubitaka.

I vlast je glasala za izbacivanje gubitaka iako su prethodno napominjali da nema cijene struje u EU iz koje su izuzeti tehnički gubici. Prema nezvaničnim informacijama, oni računaju da će skori novi zakon o energetici vratiti taj dio cijene, a glasanjem pred građanima nisu izgledali kao poslanici koji ne žele da ih oslobode dijela nameta.

Da bi se izmjene zakona primjenjivale, potrebno je da ih potpiše predsjednik države Filip Vujanović i da bude objavljen u Službenom listu.

Regulator se izjasnio da gubici moraju biti dio računa, a dok ove izmjene stupe na snagu i RAE krene u izmjenu odluke o cijenama, Vlada će početkom aprila Skupštini poslati novi zakon u kojem su gubici i kojim će pokušati da izbjegne pad cijena.

Autor amandmana Abazovića je MANS, dok ga je on formalno uveo u skupštinsku proceduru.

Iz MANS-a je juče ocijenjeno da je neusvajanje Vladinog problematičnog rješenja o tehničkim gubicima na elektroenergetskoj mreži pozitivan iskorak u parlamentu, te da očekuju da će identičan stav poslanici zauzeti i u eventualnim budućim situacijama u kojima bi Vlada predlagala slična ili ista rješenja.

Bonus video: