Atlas grupa: Akcionari hoće da dokapitalizuju Atlas banku, svi drugi će se suočiti sa tužbama

Iz Atlas grupe je rečeno da je njihov prijedlog bio i da se jasno definiše dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju
9264 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Iz Atlas grupe saopšteno je da postojeći akcionari hoće da dokapitalizuju Atlas banku.

"Kompanije u vlasništvu dr Duška Kneževića, koje su većinski akcionari Atlas banke, obratili su prošle sedmice pismom sa prijedlogom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i privremenoj upravnici Atlas banke Tanji Terić u kojem kojim su predložili sveobuhvatno rješenje za nastavak redovnog poslovanja Atlas banke. Na taj prijedlog do danas niko nije odgovorio niti ga je komentarisao. U pismu se jasno navodi da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke, ali da zbog više učinjenih propusta i nepravilnosti, kao i zbog nestručnog pristupa cjelokupnom procesu prinudne uprave, od načina njenog uvođenja, potom preko poljuljanog imidža banke, pitanja gubitaka koje je napravila privremena uprava, te nejasnog načina izračunavanja potrebnog kapitala, traže prvo da se razjasne ta pitanja", saopšteno je iz Atlas grupe.

Iz Atlas grupe je rečeno da je njihov prijedlog bio i da se jasno definiše dalja strategija izlaska iz privremene uprave i poslovanja banke, kao preduslov za dokapitalizaciju.

"Akcionari su u pismu taksativno naveli veliki broj propusta u radu CBCG i privremene uprave, te apostrofirali nejasnoće u izvještaju privremene uprave, koji kao takav služi kao osnov za dokapitalizaciju. Postojeći akcionari ne samo da su zainteresovani za dokapitalizaciju već su ponudili i dodatna obezbjeđenja, te jasan stabilizacioni plan i restrukturiranje banke, što je daleko bolje rješenje za sve zainteresovane, a prije svega za deponente i klijente banke. Takođe je i najracionalnije rješenje sa aspekata javnih finansija. Napominjemo da je takođe ponuđeno da se dio sredstava od poravnanja za bolnicu Meljine, po kojem Atlas Grupa potražuje od Države Crne Gore više od 30 miliona eura, bude iskorišten za saniranje banke, ukoliko je potrebno", saopšteno je.

Iz Atlas grupe su kazali da kako nije bilo nikakvih odgovora od institucija, akcionari su preko svog pravnog zastupnika odlučili da pored već postojećih tužbi za uvođenje privremene uprave, te krivičnih prijava protiv nadležnih, podnesu i tužbe protiv odluke privremene uprave vezane za dalju dokapitalizaciju, kao neosnovanu i nezakonitu.

"Umjesto odgovora akcionarima, CBCG je saopštila da niko od akcionara Atlas banke nije zainteresovan za njenu dokapitalizaciju, grubo iznoseći neistinu i u potpunosti ignorišući dopis dostavljen od strane akcionara. Ovo nije prvi put da se CBCG i druge nadležne institucije potpuno ignorišu legitimne zahtjeve akcionara banke. Tako privremena uprava uporno ne dostavlja akcionarima odluke i druga dokumenta, koja je u obavezi da dostavi po Zakonu o privrednim društvima. Time onemogućava akcionare na sve moguće načine u pripremama tužbi, uskraćujući potrebne informacije. Zbog toga su i podnijete krivične prijave protiv odgovornih u CBCG i privremene upravnice. Kako je po svemu sudeći namjera CBCG i privremene uprave da dokapitalizaciju ponude i drugim, kako oni navode, „profesionalnim“ investitorima, upozoravamo takve zainteresovane investitore, ako ih ima, da akcionari iz redova Atlas Grupe osporavaju i da će osporavati sve dalje aktivnosti CBCG i privremene uprave u tom smislu. Iskoristićemo sve zakonom dozvoljene mogućnosti za osporavanje bilo kakvih drugih aktivnosti usmjerenih na preuzimanje banke", navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Podvlače da im je Atlas banka nezakonito i na veoma grub i nasilan način oduzeta, "bez elementarnog poštovanja pravnih i civilizacijskih normi, te da pravi cilj nije zaštita bankarsko-finansijskog sistema, kako oni to predstavljaju, već uništavanje Atlas Grupe u Crnoj Gori i preuzimanje njene značajne imovine i profitabilnih bankarskih operacija. "

"Svaki potencijalni investitor stavlja sebe u kontekst takvih događanja i preuzima ogroman rizik u pogledu realizacije svoje investicije i njene dalje sudbine, posebno u pogledu velikog broja procesa pred domaćim i stranim sudovima, koje Atlas Grupa trenutno vodi i planira da otpočne", zaključili su iz Atlas grupe.

Bonus video: