Atlas grupa: Mugoša ne razumije da se porez plaća na proviziju, a ne na ukupan obrt

"Kompletna dokumentacija o poslovanju e-commerca dostavljena je u postupku izviđaja koji je SDT vodilo", navode iz Atlasa
4541 pregleda 12 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Savo Prelević
Atlas banka, Foto: Savo Prelević

Povodom današnje izjave direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše da je preko E-commerce servisa Atlas banke utajeno preko 30 miliona eura poreza, Atlas Grupa daje sljedeće saopštenje za javnost:

"Nije utajen ni jedan jedini euro. Ni g. Mugoša, kao ni Specijalni državni tužilac očigledno ne razumije osnovne finansijske operacije niti razlikuje osnovne ekonomske pojmove. Za svaku proviziju preko Atlas banke je plaćen porez. Problem je izgleda što Mugoša ne zna, a na čelu je Poreske uprave, da se porez plaća na proviziju, a ne na ukupan obrt. Da g. Mugoši pokušamo da približimo tematiku - E-commerce servis Atlas banke omogućava kompaniji koja se bavi prodajom robe preko interneta da proda svoje proizvode i da naplati cijenu koju je istakao na svom sajtu. Njemu ide novac od prodaje, a ugovorenu proviziju za obavljenu transakciju naplaćuje banka.

Kao što Western Union naplaćuje uslugu prenosa novca i plaća porez samo na iznos svoje provizije za izvršenu uslugu, tako i Atlas banka funkconiše za svoju uslugu E-commerca. Sve je u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima, što je konstatovano u svakoj kontroli Centralne banke Crne Gore. U poslednjih 10 godina i kontrole Poreske uprave pokazale su uredno poslovanje, ali vidimo da se to sada mijenja pod pritiskom Specijalnog tužoca.

Kompletna dokumentacija o poslovanju e-commerca dostavljena je u postupku izviđaja koji je SDT vodilo. Naši poreski organi pogrešno poistovjećuju priliv na račune domaće kompanije sa prihodom. Sredstva koja su primljena na njihove račune ne predstavljaju njihov prihod već je to prihod strane kompanije. Prometi koji su ostvareni preko domaćih kompanija ne mogu biti oporezivi, isto kao što ne može biti oporeziv promet koji se ostvaruje preko Pošte Crne Gore za usluge slanja novca ili sličnih platnih institucija koje za račun trećih lica dobijaju prilive na svoje račune. Kod ovakvih institucija oporeziv je samo prihod po osnovu usluge prijema i/ili slanja novca.

Banka je u cijelom postupku bila i jeste samo posrednik između kartičnih asocijacija Visa International i Master Card, te sa poslovanjem banke pitanje utaje poreza i pranja novca ne može imati nikakve veze. Ukoliko Visa International i Master Card budu osumnjičene za pranje novca, onda to može biti i Atlas Banka. Obzirom da još 3 banke u Crnoj Gori obavljaju usluge e-commerca, od kojih je jedna Hipotekarna Banka koja posluje po identičnom modelu e-commerca samo u manjem obimu, pozivamo nadležne organe da objave nalaze izvršenih kontrola ovih klijenata sa poreskog aspekta, kao i sa aspekta istrage SDT-a.

G. Mugoša treba da zna i da nije dobro da se pojavljuje kao pipak hobotnice i Katnićeva produžena ruka. Kada se sve ovo završi on će ostati da živi u Crnoj Gori i moraće da se suoči sa posljedicama svog činjenja. Umjesto što brani gospodara, i to kada niko relevantan iz DPS-a to ne čini, g. Mugoši preporučujemo da vodi računa o svom i o obrazu svoje profesije."

Bonus video: