Bojanić o privatizaciji Budvanske: Kostiću i Emilfarbu poklanjaju hotele

Bivši poslanik u Skupštini Crne Gore je prije dvije godine pitao Đukanovia da li planiraju ovakav scenario za Budvansku rivijeru, on to tada negirao
275 pregleda 7 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.03.2018. 06:25h

Vlada je za državne interese izabrala najgori model privatizacije Budvanske rivijere. Odavno planiraju kako da ovu kompaniju praktično poklone Miodragu Kostiću i Nilu Emilfarbu, kazao je “Vijestima” bivši poslanik Mladen Bojanić.

Savjet za privatizaciju je prije dva dana usvojio plan po kojem će ovu hotelsku kompaniju privatizovati nakon njene podjele na dvije kompanije. Jedna će biti 100 odsto državna, a činiće je Sveti Stefan i Miločer. Za vrijednost te imovine biće umanjen državni kapital u preostalom dijelu Budvanske rivijere kojeg će činiti hoteli Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas, Castellastva i Kristal.

Zbog toga će porasti procenat vlasništva malih akcionara a sada 30 odsto imaju Kostić i Emilfarb. Oni će na ovaj način imati ili biti vrlo blizu većinskog paketa akcija. Plan Vlade je da proda sve svoje akcije koje joj preostanu u toj novoj Budvanskoj rivijeri.

Kostić preko AIK banke ima 15,23 odsto vlasništva, a Emilfarb isto toliko preko svoje Stratex grupe.

Bojanić je u aprilu 2016. godine u parlamentu pitao tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da li je tačno da Vlada planira podjelu Budvanske rivijere, izdvajanje državnog kapitala na račun Svetog Stefana i Miločera, kako bi vodeći mali akcionari postali većinski u kompaniji sa preostalim hotelima.

“Ukoliko to uradite, a ja se nadam da nećete poslije ovoga jer će biti previše providno, onog drugog dijela akcija moraćete da se odreknete u korist postojećih akcionara i u toj varijanti sadašnji akcionari će sa 30% izaći na nekih 60-70% vlasništva. Vrlo jednostavno, ja bih da radim za interes investitora, a da sam u prilici da donosim odluke u ime Savjeta za privatizaciju, to bih tako uradio. I vrlo lako bih to znao da pravdam, naravno ko hoće da pročita o čemu se radi može, ko neće, naravno povjerovaće i u tu priču kao i u mnoge do sad”, kazao je tada Bojanić.

Đukanović mu je odgovorio da ima pogrešnu pretpostavku.

“Pogrešna vam je pretpostavka da mi želimo nekim špekulativnim radnjama da zaštitimo interes manjinskih akcionara u Budvanskoj rivijeri. Imam utisak da aludirate na interese kompanije Stratex. Ne ja nisam zastupnik Stratexa u Budvanskoj rivijeri, ja sam predsjednik Vlade koji štiti interes države Crne Gore”, kazao je tada Đukanović.

Tadašnji premijer je naveo da je ta ideja o podjeli kompanije došla i do njega.

“Ali, kao što sam kazao to je jedna od ideja, ta ideja ne samo da nije prihvaćena, nego kao što sam vam kazao u osnovnom odgovoru nije razmotrena na Vladi. Jer, dobili ste odgovor - Vlada još uvijek nije ušla u postupak pripreme za privatizaciju Budvanske rivijere. Vlada će, svakako nemate razloga da sumnjate, zajedno sa Savjetom za privatizaciju, veoma, veoma pažljivo sagledati ono što je interes države u daljem procesu privatizacije Budvanske rivijere i odabrati najbolji model preuzeti, odgovornost za njega i biti spremna uvijek da u parlamentu i u široj javnosti obrazloži svoju odluku o daljem postupku privatizacije hotelskog preduzeća Budvanska rivijera”, kazao je tada Đukanović.

Firme Kostića i Emilfarba do paketa akcija od 30 odsto došli su preko više kupovina na berzi, a ukupno su za njih potrošili oko 18 miliona eura.

Prema staroj procjeni nominalna vrijednost kompanije je 80 miliona eura. Međutim, posljednjih godina cijene nekretnina u Budvi ponovo rastu. Kvadrat placa u centru Budve ili blizu plaža iznose od 800 do 1.000 eura.

Na primjer, samo hotel Slovenska plaža ima 170 hiljada kvadrata, odmah uz 1.600 metara dugu svoju plažu. To znači da bi samo taj plac vrijedio najmanje 150 miliona eura.

Najava ovogodišnje privatizacije Hotelske grupe Budvanska rivijera imala je juče za posljedicu rast akcija ove kompanije, na Montenegroberzi. Akcije su porasle 5,45 odsto na prosječnih 6,04 eura.

Prodato je oko 3,7 hiljada akcija hotelske kompanije za oko 22,45 hiljade eura.

Demokrate: Privatizacija po apetitima tajkunskih krugova

Odbornik Demokrata u Skupštini Opštine (SO) Budva, Đorđe Zenović, kazao je da Savjet za privatizaciju i Vlada zatvaraju proces privatizacije Budvanske rivijere “po apetitima određenih tajkunskih krugova”.

Ta hotelska grupa, kako je precizirao, sada raspolaže sa preko 3,9 hiljada kreveta i svake godine bilježi rapidan rast ostvarenih noćenja, kao i produžetak turističke sezone.

“Nakon što se najavljenom segmentacijom izdvoje Sveti Stefan i Miločer, čija je sudbina jednako neizvjesna, Demokratska partija socijalista (DPS) će prodati hotele čije dobro poslovanje čak ni u ratnim 90-im godinama nije dovođeno u pitanje”, rekao je Zenović.

Prema njegovim riječima, neizvjestan je i vlasnički status tog preduzeća u pogledu određenih parcela koje trenutno koriste, jer su u toku postupci i imovinsko-pravni sporovi sugrađana sa tim preduzećem, a i dalje su aktuelni i postupci restitucije privatne imovine.

“Ne smijemo dozvoliti da DPS sprovede još jednu privatizaciju nalik na brojne koje su u ovih skoro tri decenije sproveli”, smatra Zenović.

Bonus video: