Čelebić i Savić traže dozvolu za elektranu u Mojkovcu

Dozvolu za gradnju male elektrane na Bjelojevićkoj rjeci traži „C&S energy“ u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića i crnogorskog fudbalera Stefana Savića
11835 pregleda 21 komentar(a)
Vlasnik 45 odsto udjela u kompaniji: Savić, Foto: Savo Prelević
Vlasnik 45 odsto udjela u kompaniji: Savić, Foto: Savo Prelević

Podgorička kompanija „C&S energy“, u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića i crnogorskog fudbalera Stefana Savića, zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da im izda građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane(mHE) na vodotoku Bjelojevićke rijeke u Mojkovcu.

Riječ je o kompaniji u kojoj crnogorski reprezentativac i igrač Atletika iz Madrida ima 45 odsto osnivačkog kapitala, podgoričko preduzeće “Čelebić” 54 odsto učešća, dok kompanija “Synergy Podgorica” jedan odsto.

U firmi “Synergy“ 12 odsto kapitala ima podgorička firma „KIA Montenegro“, biznismena Vuka Rajkovića, poslovnog partnera i kuma šefa države Mila Đukanovića, dok 52 odsto ima Tomaš Hajek, a po 12 odsto još i Radoje Vujadinović, Uroš Karadžić i Dragana Bošković.

Od resora kojim sada, nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, koordinira premijer Duško Marković, u zahtjevu predatom 4. decembra „C&S energy“ traži dozvolu za složeni inžinjerski objekat za proizvodnju električne energije. Da imaju pravo da grade mHE na ovoj desnoj pritoci rijeke Tare, za koju ih je Ministarstva ekonomije prije tri godine prvorangiralo, kompanija se poziva na Prostorni plan posebne namjene Bjelasice i Komova.

Oni su uz zahtjev predali i tehničku dokumentaciju sa arhitektonskim, građevinskim, elektrotehničkim i mašinskim projektom.

Tomo Čelebić
Širi biznis i na energetiku: Čelebić(Foto: Filip Roganović)

MORT je proteklih mjeseci zatrpan zahtjevima koncesionara za gradnju mHE. Nedavno je zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za gradnju MHE, uprkos oštrom protivljenju građana za vodotok Lještanica u Bijelom Polju predao i konzorcijum “Hydro Lještanica”, u kojem je “Synergy Podgorica” sa 99 odsto udjela, a jedan odsto ima kompanija “Vodni Zdroje” iz Praga u Češkoj.

Podgorička firma „BB Hidro“, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, zatražila je od MORT-a da joj izda građevinsku dozvolu kako bi mHE Bistricu Lipovsku u Kolašinu priključili na elektrodistributivnu mrežu.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” “BB Hidro” je dobila 2016, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac, koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi.

Vlada je prije mjesec i po najavila sporazumni raskid ugovora za gradnju mHE na sedam vodotoka čija je investiciona vrijednost 44 miliona eura, zbog čega bi investitori koji imaju ugovore mogli zatražiti milionska obeštećenja. Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), koji je završio analizu o projektu malih elektrana u Crnoj Gori, preporučio je nedavno Vladi da raskine sve ugovore za male hidroelektrane čiji koncesionari nijesu obezbijedili novac za investicije, bez prava odštete za njih, kao i u slučajevima u kojima ne postoje planski dokumenti koji omogućavaju gradnju mHE, te da se zaustavi prenos koncesija na potencijalno nove koncesionare.

Bonus video: