Čivović: Zašto se krije ko je dobio koliko novca?

“Kakva je tajna ili čime bi se ugrozio interes saopštavanjem podatka da je neki radnik dobio pet ili sedam hiljada eura”, pita Čivović
170 pregleda 1 komentar(a)
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Rašo Čivović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2018. 19:58h

Bivši radnik Rudnika boksita u stečaju Rašo Čivović više od godinu uzalud traži od Ministarstva ekonomije spisak sa podacima svih bivših radnika tog preduzeća koji su od 2009. do danas dobili otpremninu, prema socijalnom programu, a koji je prije skoro deset godina ponudila Vlada. Iz Ministarstva kojim rukovodi Dragica Sekulić, do danas nije dobio traženi odgovor.

On je svoj zahtjev Ministarstvu poslao još krajem oktobra 2016. godine. Čivović je jedini radnik ovog preduzeća kojem prije devet godina nije isplaćena otpremnina za dobrovoljni odlazak iz kompanije zbog čega je prinuđen da godinama vodi sudske postupke protiv bivše kompanije i sindikalne organizacije.

„Sumnjam da su 2009. i 2010. bile strašne mućke u kojima su učeštvovali sindikalci Boksita. Iz Ministarstva ekonomije već godinu ne mogu dobiti tražene podatke. Prije dva dana sam bio u Agenciju za zaštitu podataka gdje sam se uvjerio da za godinu nijesu ni proslijedili moju žalbu koju sam podnio zato što mi, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, nijesu dali tražene podatke“, priča za „Vijesti“ Čivović.

On sumnja da Ministarstva ekonomije namjerno „krije podatke“ o pojedinačnim iznosima isplaćenih otpremnina bivšim radnicima proteklih devet godina.

Čivović sumnja, takođe, da postoji razlika u novcu koji je Vlada opredijelila po osnovu Socijalnog programa iz 2009. za radnike tog nikšićkog preduzeća, u odnosu na konačnu brojku koja im je isplaćena.

„Razlog traženog podatka je da vidimo ima li ostatka od iznosa 3,8 miliona i 2,5 miliona eura. To su sredstva prihodavana od prodaje nekretnina bivšig sindikata Boksita, a Ministarsvo je upravljalo njime jer je bilo dužno da sve to kontroliše. Niko ne zna ili ne da krajnji račun, niti koliko je ostalo od prihodavanog novca od prodaje. Zbog toga i tražim podatke”, istakao je Čivović.

Ono što je intesantno, rješenjem Ministarstva ekonomije od 21. decembra 2016, koje je potpisala njegova sekretarka Žana Radulović, utvrđeno je da dostavljanjem traženih podataka ne bi bio ugrožen neki od interes iz člana 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali Čivoviću na kraju, ipak, nijesu dostavljeni traženi podaci.

U žalbi Agenciji bivši radnik Boksita napominje da su sindikalne vođe ranije saopštile da je prema Socijalnom programu iz ove kompanije otišlo 965 radnika.

„Postavlja se pitanje, kakva je tajna ili čime bi se ugrozio interes saopštavanjem podatka da je neki radnik dobio pet ili sedam hiljada eura. Predviđeno je, inače, da onaj ko prikriva podatke daje sumnju ili čini sumnjivim postojanje korupcije“, zaključio je Čivović.

Ministarstvo: Čivović je mogao na vrijeme da sve vidi i reaguje

“Svi podaci vezani za socijalni program i isplatu otpremnina bivšim radnicima Rudnika boksita su javni i u posjedu ne samo Ministarstva ekonomije, već i Ministarstva finansija, menadžmenta kompanije, banaka preko kojih je vršena isplata, kao i oba sindikata Rudnika boksita. Riječ je o veoma obimnoj dokumentaciji na nekoliko stotina stranica, a koja je u procesu realizacije socijalnih programa u svakom trenutku bila dostupna na pomenutih 5 adresa, uključujući i sindikat, pa je g. Čivović, kao zaposleni u Rudnicima boksita, mogao imati uvid u nju na vrijeme”, saopštili su „Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Oni su ponovili da od izvršnog direktora Rudnika boksita Čivovića nije dostavljena potrebna dokumentacija, što je bio neophodan uslov za isplatu.

“Takođe, kriterijumi po kojima se određivalo ko ima pravo na otpremnine i u kojem iznosu, bio je posao kadrovske službe Rudnika. Ono što je u formi zahtjeva dostavljeno Ministarstvu ekonomije – je i isplaćeno, u skladu sa važećim socijalnim programom. Dakle, Ministarstvo ekonomije ne može reći ništa mimo već bezbroj puta iznesenih stavova u slučaju g. Čivovića i iz tog razloga završava svaku vrstu medijske polemike na ovu temu. Za sva pitanja, koja su u zakonskoj nadležnosti Ministarstva, vrata ovog Vladinog resora otvorena su svakom građaninu”, saopštili su iz ovog resora.

Bonus video: