Crna Gora ima potencijala, sportisti mogu da produže sezonu

Crnu Goru želimo da pozicioniramo na mapi turističkih destinacija koje nude i sportsko rekreativne sadržaje. To znači da bi dolaskom ekipa na pripreme i velikog broja rekreativaca, održavanjem raznih takmičenja značajno uticali na poboljšanje turističke ponude u vansezoni i sezoni na sjeveru i rastu prometa
186 pregleda 3 komentar(a)
plaža Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
plaža Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.11.2016. 14:46h

Crna Gora ima velike potencijale za razvoj sportskog turizma koji nijesu dovoljno iskorišćeni, a mogu značajno poboljšati turističku ponudu. Sportska infrastruktura je u mnogim gradovima nedovoljna i zapuštena. Potrebna je veća povezanost sporta i turizma, neke su od preporuka Studije za razvoj sportskog turizma koju je usvojila Vlada.

Direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Minisatrstvu održivog razvoja i turizma Marko Petričević u intervjuu „Vijestima“ kaže da je cilj studije uvođenje raznovrsnije ponude i da se u vansezoni dovede što više turista.

Šta se želi podstići ovom studijom? Koliko bi se kroz sportski turizam mogla produžiti turistička sezona i osvariti veća posjećenost turističkih mjesta u kojima postoje preduslovi za razvoj sportskog turizma?

Crnu Goru želimo da pozicioniramo na mapi turističkih destinacija koje nude i sportsko rekreativne sadržaje. To znači da bi dolaskom ekipa na pripreme i velikog broja rekreativaca, održavanjem raznih takmičenja značajno uticali na poboljšanje turističke ponude u vansezoni i sezoni na sjeveru i rastu prometa.

Crna Gora posjeduje izuzetne prirodne potencijale, pogodne za razne sportske aktivnosti, od onih na vodi do aktivnosti na snijegu i imamo zadovoljavajuće uslove za pripremu sportista koji se takmiče u dvoranskim sportovima. Prvi korak je moguće napraviti manjim ulaganjima koristeći postojeću infrastrukturu i prirodne preduslove.

Osim profesionalnih sportskih ekipa, individualci i rekreativci su takođe grupe koje želimo da animiramo i dovedemo u našu zemlju.

Svaki dio Crne Gore ima neku specifičnost koja je ujedno i kuriozitet kada je sport u pitanju. Da bi mogli da budemo domaćini sportskim ekipama moramo ispuniti osnovne uslove, a to su konkurente cijene, hoteli sa prilagođenim menijima, teretanama, vešerajima i spa i velnes centrima...

Studijom je predviđena izgradnja nove ili obnavljanje i modernizaciju postoje sportske infrastrukture. Na koji način bi se finansirala izgradnja potrebnih sportskih objekata? Da li bi to bilo iz državnog ili opštinskih budžeta, kroz privatne investicije ili kroz neku vrstu privatno-javnog partnerstva?

Postojeća sportska infrastrukturu nije dovoljna, a i veliki broj objekata se ne nalazi u zadovoljavajućem stanju pa je u narednom periodu potrebno uraditi njihovu rekonstrukciju. S jedne strane imamo objekte poput bazena u Kotoru i sportskog centra na Cetinju koji su u veoma lošem stanju, mada su napravljeni planovi za njihovu rekonstrukciju i djelimično obezbjeđena sredstva, a sa druge strane imamo nove ili adaptirane objekte poput novog zatvorenog bazena u Podgorici, relativno skoro napravljenih sportskih centara u Baru i na Žabljaku, rekonstruisanog bazena u Nikšiću. U planu je izgradnja i mini olimpijskog trening centra, tj. sela na primorju, prve atletske staze itd.

Za većinu projekata u narednom periodu država će obezbjediti dio sredstava, ali naravno ostaje otvorena i za privatno javna partnerstava ili privatne investicije, jer je osnovni cilj da se oformi kvalitetna ponuda i ispune zahtjevi tržišta.

Da li bi postojale posebne zone za razvoj sportskog turizma i da li već u planu imate neke lokacije? Da li bi investitori koji bi uz hotele gradili sportske objekte imali neke vrste podsticaja od države?

Studijom je svaka obuhvaćena opština određena za neku vrstu sporta na osnovu prirodnih preduslova i postojeće sportske infrastrukture. Razmatrane su sve potencijalne lokacije i nakon razmjene mišljenja sa 11 opština, sportskim savezima, COK-om i Upravom za sport i mlade istaknute su prednosti i mogućnosti svake opštine.

Predlog je da se prilikom izgradnje novih hotela visokih kategorija investitor uslovi da mora napraviti sportski teren, jer na taj način stvara uslove za rad i u vansezoni.

Poznato je da je država već mnogo uradila kada su podsticaji za izgradnju hotela visoke kategorije u pitanju pa vjerujemo da je i ovo način da podstaknemo investitore da prilikom izgradnje hotela gledaju i u smjeru sportsko rekreativne ponude.

Zaključkom Vlade resorno Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa Glavnim gradom, Prijestonicom Cetinje, opštinama Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Herceg Novi, Nikšić, Kolašin i Žabljak organizuje okrugle stolove, panel diskusije, kako bi se javnost upoznala sa Studijom za razvoj sportskog turizma.

Odlični klimatski uslovi, nedostaju sportski objekti

Autori studije preporučuju da Ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija donesu čvrstu odluku kojom se sportski turizam definiše kao prioritetno pitanje. Kao primjer dobre povezanosti sporta i turizma navode primjer Turske u čijim su turističkim centrima napravljeni veliki spotski kompleksi. U prosjeku 1.200 fudbalskih ekipa dolazi godišnje u sportske kampove u Turskoj stvarajući promet od 100 miliona godišnje.

Za Ulcinj se navodi da ima odlične klimatske uslove i velike potencijale za razvoj sportskog turizma, ali da su postojeći objekti u veoma lošem stanju zbog čega su potrebna velika ulaganja. Predlažu izgradnju sportske dvorane sa savremenom teretanom i zatvorenog bazena. Dobre uslove ima i Bar gdje već ima dvorana i tereni na Topolici. Predlažu da se na ovoj lokaciji, a ne bivšoj kasarni u Lepetanima, gradi mini olimpijski centar, ali da se prije toga ograniči gradnja objekata čija svrha nije sport i turizam. Za kompletniju ponudu nedostaje otvoreni i zatvoreni bazen.

“Gledajući moguće izvore finansiranja, na kraju 2014. godine opština je imala oko 10 miliona eura nenaplaćenih poreza od nekretnina. Godišnji budžet za sport je u odnosu na to prilično nizak i iznosi 260.000 eura”, navedeno je u studiji.

Za bokeljske opštine se navodi da su sportske dvorane i tereni u lošem stanju, da postoji nedostatak strategije razvoja, da je slab marketing, da se nedovoljno koriste potencijali…Predložene su i mjere za razvoj sporta u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Žabljaku i Kolašinu. Podgorici nedostaje nova dvorana, zatvoreni bazen, više terena za različite sportove, a Cetinju bolja strategija za razvoj sporta i korišćenje prirodnih potencijala za avanturističke sportove, planinarenje, ljetnje pripreme. Za Nikšić predlažu da treba bolje koristiti sportski aerodrome za jedriličarstvo i padobranstvo, jer su u njega uložena tri miliona eura. Žabljak i Kolašin imaju velike potencijale za ljetnje pripreme sportista i za zimske sportove ali je problem nedostatak sportske infrastrukture i naklonjenosti prema profesionalnom sportu.

Budva zbog betonizacije ugrozila svoje potencijale

Budva je imala velike potencijale za razvoj sportskog turizma ali su, kako je navedeno u Studiji, ugroženi pretjeranom stambenom izgradnjom. Konstatuje se i da su prekršene strateške procjene Master plana razvoja turizma. “Kada se gleda na trenutne potrebe za sport i turizam, biće teško za Budvu da ispuni mnoge od svojih ranijih potencijala. U nekim od vodećih turističkih rejting portala počeli su i negativni komentari o ovoj situaciji (Budva zugebaut - Budva je ispunjena betonom)”, navedeno je u studiji.

Predloženo je da se mora bolje brinuti o preostalim zelenim površinama u neposrednoj blizini plaže, da se modernizuju sportski tereni na Jazu i riješe imovinski problem na ovoj lokaciji.

Bonus video: