DKP priznaje 600.000 duga, Poreska uprava traži 39 miliona

Podaci predstavnika države u Duvanskom i državne institucije o poreskom dugu te kompanije drastično se razlikuju, PU u novembru dodala i obaveze za akcize
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2013. 19:10h

Zvanični podaci Poreske uprave (PU) i uprave Duvanskog kombinata u stečaju o dugu DKP-a državi za poreze i doprinose se razlikuju za čak 38,4 miliona eura.

Predsjednik Odbora direktora DKP-a Ilija Kračković tvrdi da su preostale poreske obaveze duvanske kompanije oko 600.000 eura.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Novo Radović poručuje da su tačni njihovi nedavno objavljeni podaci, što znači da dug Duvanskog iznosi 39 miliona. Prema tome, na crnoj listi DKP predvodi dužnike.

Prema prvom spisku PU od 1. jula ove godine, ukupan dug Duvanskog kombinata za sve poreze i doprinose iznosio je 7,8 miliona.

Četiri mjeseca kasnije državna Poreska uprava objavljuje da je dug DKP-a veći za skoro 31 milion, a obrazlažu da je tako jer su uključene i obaveze po osnovu akciza.

Od prve polovine 2010. DKP je u stečaju koji se sprovodi kroz postupak reorganizacije.

Kračković kaže da je u DKP došao u martu 2009. godine te da je odmah “napravio analizu i presjek stanja poslovanja”.

"Analiza je pokazala da DKP duguje oko 30 miliona eura Poreskoj upravi. Tadašnji Sindikat DKP-a podatke o zaduženosti bez mog znanja dostavio je “Vijestima” koje su te podatke javno objavilii”, istakao je Kračković.

Poslije godinu, u maju 2010. u DKP-u je uveden stečaj, a Poreska uprava je prijavila potraživanje u iznosu od 30,6 miliona eura.

"To znači da je moja analiza o presjeku stanja u DKP-u bila tačna. Međutim, na ročištu u sudu održanom krajem 2010. godine izglasan je plan reorganizacije sa svega oko 1,8 miliona eura obaveza prema povjeriocima. Za takav plan glasao je i predstavnik PU o čemu sjedoči zapisnik sa ročišta”, naglasio je Kračković.

Predstavnik PU koji je potpisao sudski zapisnik bio je upravo Novo Radović.

"Obaveze, prema povjeriocima, iz Plana reorganizacije u iznosu od 1,8 miliona svedene su na oko 600.000 eura i ja se iskreno nadam da će do kraja sprovođenja plana (kraj 2014) dug biti izmiren”, istakao je Kračković.

On naglašava da priznaje samo one obaveze za koje su javno glasali i koje su prihvatili povjerioci, kao i obaveze koje su nastale tokom trajanja reorganizacije.

"I ništa više. Zašto je PU do sada ćutala o visini poreskog duga DKP-a pitajte njih”, kazao je Kračković.

Na pitanje zašto su se podaci o poreskom dugu DKP-a u stečaju od 39 miliona pojavili tek početkom novembra i zašto nijesu evidentirani u prethodnim izvještajima PU, Novo Radović je odgovorio da je tačno da se razlikuju iznosi i da je dug DKP-a značajno veći na jesenjoj listi u odnosu na listu dužnika od jula.

"Osnovni razlog je što je uredba o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika koju je Vlada donijela u oktobru 2012, a koja se primjenjuje od 1. jula ove godine, predvidjela vrste poreza za koje se objavljuje poreski dug, a među kojima nijesu akcize. Zbog toga podatak o poreskom dugu DKP-a na listi objavljenoj 1. jula ne sadrži dug po osnovu akciza, a u ukupnom dugu DKP-a najveći dio se odnosi upravo na akcize. S obzirom na to da je u proceduri izmjena uredbe u smislu objavljivanja ukupnog duga obveznika po svim osnovama, PU je objavila ukupan dug DKP-a i ostalih obveznika koji imaju neplaćene obaveze i po osnovu akciza",objasnio je Radović.

Radović tvrdi da je dug DKP-a evidentiran u PU, “kako prije, tako i poslije otvaranja stečajnog postupka i nema ništa sporno u vezi njegovog iznosa”.

"Dakle, dug iznosi onoliko koliko piše na listi objavljenoj u novembru”, naglasio je Radović.

Na pitanje da li je tačno da se kao predstavnik PU sredinom 2010. godine saglasio sa planom reorganizacije koji se sprovodi u DKP-u te da su ukupne obaveze te kompanije prema tom sudskom dokumentu samo 1,8 miliona eura, Radović je odgovorio:

"Na zahtjev predstavnika PU sud je donio rješenje, kojim se mijenja ponuđeni Plan reorgnizacije na način što u cjelosti u istom ostaju obaveze koje su prijavljene od strane PU nakon otvaranja stečajnog postupka, a koje su iznosile oko 30 miliona. Možda ste čitali Plan reorganizacije i zaključili da se radi o obavezama od 1,8 miliona, ali Plan je izmijenjen rješenjem suda od 28. septembra 2010. i kao takav definiše obaveze DKP-a u stečaju, te su prijavljene obaveze od oko 30 miliona i dalje predmet stečajnog postupka. Dakle, radi se o rješenju koje je donio nadležni Sud i koji o istom može dati kompetentno mišljenje”, rekao je Radović uz napomenu da “nije bilo nikakvog osnova za otpis potraživanja".

Ministri 2010. obećali da će oprostiti 30 miliona

Uvođenju stečaja u DKP prethodila su tri sastanka predstavnika Vlade, državnih fondova i Opštine Podgorica i potpisivanje protokola sa tih sastanaka u kojima je navedeno da se država odriče potraživanja od 30 miliona.

Ti sastanci su održani 29. junuara, 12. i 19. februara 2010. Učesnici su bili predstavnici DKP-a, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, bivši ministri poljoprivrede i ekonomije Milutin Simović i Branko Vujović, predstavnici državnih fondova i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. Jedna od ključnih odredbi Protokla od 29. januara glasila je:

"Preko 30 miliona eura su potraživanja Vlade prema DKP-u, kojih se Vlada odriče u cilju rješavanja postojećih problema u DKP-u”.

Učesnik tog sastanka bio je bivši direktor Fonda PIO, a sada ministar finansija Radoje Žugić.

U protokolu od 19. februara piše: “Saopšteno je da će se Vlada odreći svojih potraživanja u korist stvaranja pretpostavki za pravedan socijalni program”.

Galerija

Bonus video: