Đorđević neće da iseli MHC iz Instituta Igalo bez naknade

Ovo je jedan od imovinskih problema za potencijalnog investitora
3655 pregleda 0 komentar(a)
Trogodišnji spor vraćen na početak: Zgrada Instituta, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Trogodišnji spor vraćen na početak: Zgrada Instituta, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić

Tužba Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala kojom traže da se Mediteranski hirurški centar za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (MHC) bez naknade iseli iz prostorija koje su im prethodno date na korišćenje je nerazumljiv i potpuno neosnovan, kazao je na ročištu u Privrednom sudu advokat MHC-a Radojica Lazović.

MHC, čiji je vlasnik drugotuženi dr Borko Đorđević, sa Institutom ima osporeni ugovor o korišćenju 1.419 kvadrata poslovnog prostora.

Lazović je naveo da je iseljenje bez nakande nemoguće, prema osnivačkom aktu MHC u kojem udio od 60 odsto ima Đorđević a 40 odsto Institut Igalo.

On je naveo da Đorđevićev udio takođe nij novčani i da je “u cjelosti, inkorporiran u predmete nepokretnosti”.

Lazović je naglasio da je zahtjev za ispražnjenje prostorija “od lica”, vodio u direktnu “protivpravnost jer se u spornim nekretninama nalaze lica koja su legalno i legitimno zapošljeni radnici MHC-a i pacijenti koji su legalno i legitimno smješteni na medicinske tretmane”.

Kako je on doveo u pitanje aktivnu legitimaciju tužioca u ovom sporu, sudija Faruk Mušović je uvažio zahtjev Lazovića i naložio Institutu iz Igala da u roku od 15 dana dostavi na uvid akta o njegovoj upravljačkoj i svojinskoj transformaciji.

Advokatica Instituta Biljana Vuksanović istakla je da tužilačka strana zahtijeva predaju nepokretnosti na osnovu ugovora o osnivanju MHC-a koje je osnovano na određeno vrijeme i u skladu sa kojim je propisano da će se nakon prestanka važenja ugovora, osnivački ulozi vratiti osnivačima.

“Imajući u vidi da MHC kao pravno lice više ne postoji, postavlja se pitanje zakonitosti rada Đorđevića pod okriljem Mediteranskog hiruškog centra”, istakla je Vuksanovićeva.

Ona je napomenula da je Institut tokom trajanja ugovora sve vrijeme “imao samo troškove, jer je uredno izmirivao sve obaveze po osnovu korišćenja tog poslovnog prstora, dok mu od strane tuženih nije ispaćivana ugovorena dobit”.

Sudija Mušović je nastavak glavne rasprave odgodio za 13. oktobar. Apelacioni sud je krajem prošle godine poništio prvostepenu presudu Privrednog suda kojom je u junu 2017. usvojen tužbeni zahtjev Instituta i obavezan MHC i Đorđević, da Institutu vrate 1.419 kvadrata. Parnica je zbog toga krenula iznova u Privrednom sudu. U susret predstojećoj privatizaciji Instituta, koja bi trebalo da bude okončana do kraja ove godine, ovo je jedan od imovinskih problema za potencijalnog investitora.

Institut je sa kompanijom Atalanta Trading iz Ženeve 28. maja 1992. godine zaključio Ugovor o osnivanju MHC. Institut je kao osnivački kapital unio dio zgrade od 1.419 kvadrata sa inventarom, dok je Atalanta Trading uložio medicinsku opremu. Osnivački udio Instituta je iznosio 40 odsto, a Atalante 60 odsto.

Prvi ugovor o osnivanju MHC zaključen je na 10 godina, a 19. septembra 2001. godine je produžen na 15 godina. U međuvremenu, Đorđević je otkupio osnivački udio Atalante.

Institut Igalo je dopisom od 17. avgusta 2016. upozorio tužene da ugovor prestaje da važi 19. septembra i da nemaju namjeru da ga produžavaju. Tražili su od MHC i Đorđevića da im predaju ustupljeni dio zgrade, što oni nijesu uradili zbog čega je Institut i pokrenuo tužbu.

Aprcović se zamrzao

Institut u ovoj parnici zastupa advokatica Biljana Vuksanović iz kancelarije “Velimirović & partneri”, a Đorđevića i Mediteranski centar sada zastupa Radojica Lazović, a ne više Željko Aprcović.

Aprcović je privremeno zamrzao advokatsku funkciju zbog izbora na funkciji predsjednika Opštine Kotoru.

Bonus video: