Đukanović najavio kupca za Atlas banku prije nadležnih

Predsjednik kazao da će kroz dokapitalizaciju Atlas banku preuzeti lice koje sada nije akcionar. Taj krug dokapitalizacije još nije ni raspisan
16664 pregleda 40 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji "Ukrštene riječi" kazao je da ima saznanja da će u postupku dokapitalizacije Atlas banke učestvovati lice koje nije sadašnji akcionar te banke.

Kako je zakonom zabranjeno javno saopštavanje insajderskih informacija koje mogu imati uticaj na berzanske transakcije i poslovanje akcionarskih društava, "Vijesti" su juče poslale pitanja Đukanoviću na mejlove u predsjedništvo i u njegov kabinet u DPS-u, ali nijesu dobili odgovore.

"Vijesti" su pitale da li je Đukanović do tih saznanja došao službenom komunikacijom ili na neki drugi način, kao i da li će u dokapitalizaciji učestvovati neki njegovi prijatelji pa na taj način ima ta saznanja.

Predsjednik države nema nikakvu nadležnost nad bankarskim sektorom i službeno nije mogao doći do tog saznanja. On je u emisiji ovo izjavu dao u sklopu svoje priče da bankarski sistem neće biti ugrožen. Đukanović je u emisiji pokazao da zna veoma mnogo detalja o tome u kakvom je stanju aktiva ove banke, kao i koja imovina se nalazi i njenom vlasništvu.

Privremena uprava Atlas banke je 16. januara objavila poziv postojećim akcionarima da izvrše dokapitalizaciju u odnosu na procenat vlasništva koji sada imaju u roku od 30 dana.

Taj rok je istekao juče.

Postoji i dodatni rok od pet dana da zainteresovani akcionari mogu uzeti sve preostale akcije bez obzira na svoj procenat vlasništva. Tek nakon toga, privremena uprava akcije može ponuditi kupcu koji nije sadašnji akcionar. On mora kupiti sve ponuđene akcije.

Kroz dokapitalizaciju je ponuđeno 88,7 hiljada akcija za 22 miliona eura. Kako sada Atlas banku čini ukupno 64 hiljade akcija, najavljeni Đukanovićev učesnik dokapitalizacije bi sa 22 miliona eura posato većinski vlasnik i preuzeo upravljanje bankom i svom imovinom i firmama koje su založene kod nje.

Većinski vlasnik Atlas banke Duško Knežević, protiv kojeg je raspisana potjernica zbog sumnji u pranje novca i utaju poreza, kazao je juče da Đukanović “pokušava da natjera neke svoje biznismene da uđu u dokapitalizaciju Atlas banke”, kako bi uzeo 5.000 kvadrata poslovnog prostora u Atlas kapital centru i drugu imovinu.

“Sada gura jednu lokalnu banku, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović preko njihovog piona na mjestu izvršnog direktora, da napravi fiktivnu dokapitalizaciju Atlas banke, spoje banke i ponište kapital akcionara Atlas banke. Zanimljivo je da glava hobotnice (Đukanović), koja za cilj ima da prva familija preuzme sve što vrijedi u Crnoj Gori, bolje poznaje portfelj Atlas grupe, njene nekretnine, aktivu i poslove nego svojih firma kojih kao ne može da se sjeti i bolje nego portfelj Prve banke i prve familije. Zaboravio je kada je za spasavanje Prve banke jedan milion vrtio bezbroj puta, a ja mu iznosio rizičnu aktivu na Kipar kako bi očistio plasmane banke i prikazao bolje stanje kod regulatora. To dobro znaju Oleg Obradović i Milan Perović, koji su bili tada na čelu Prve banke”, naveo je Knežević.

“Vijesti” su juče pitale privremenu upravu Atlas banke da li je juče istekao prvi dio roka za dokapitalizaciju Atlas banke, da li će saopštiti da li ima zainteresovanih postojećih akcionara, kao i da li će i kada pokrenuti postupak dokapitalizacije za zainteresovane koji sada nijesu akcionari banke. Odgovori juče nijesu stigli niti je saopšteno kako je prošao prvi krug dokapitalizacije.

Savjet za finansijsku stabilnost juče je, dan nakon izjave Đukanovića da ima saznanja da će u dokapitalizaciji banke učestvovati lice koje nije sadašnji akcionar, izrazio očekivanje “da će se, kroz interesovanje reputabilnih investitora, uspješno okončati dokapitalizacija ove banke, koja bi, u tom slučaju, imala potencijal za nastavak poslovanja na tržištu”.

Bonus video: