Fabrika duvana biće dogodine

Prema ugovoru, prvi rok za izgradnju bio je februar, zatim je pomjereno za jun, pa novembar... Na gradilištu još dosta posla
142 pregleda 3 komentar(a)
fabrika duvana, Foto: Luka Zeković
fabrika duvana, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2017. 20:10h

Direktor Novog duvanskog kombinata Gabriele Arveda nije ispunio ni korigovano ovogodišnje obećanje da će proizvodnja cigareta u toj fabrici početi do kraja novembra.

Fabrika Novog duvanskog kombinata prema ugovoru potpisanim sa Vladom i Glavnim gradom trebalo je da bude završena još u februaru ove godine, a u aprilu su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predstavnici investitora - arapske kompanije BMJ Industries - najavili početak proizvodnje cigareta najkasnije u junu.

Međutim, nije ispunjen ni ovaj treći pomjereni rok.

Reporteri “Vijesti” uvjerili su se na licu mjesta da od Arvedinog i Simovićevog obećanja ove kalendarske godine najvjerovatnije neće biti ništa jer se na terenu tek sad obavljaju početni radovi na postavljanju vodovodnih cijevi, a za konačan priključak za vodu, kako saznajemo, biće potrebni dodatni radovi duž gradskog bulevara.

Još nije postavljen ni krov na dio fabrike u kojem bi trebalo da se obavlja priprema materijala za proizvodnju cigareta.

U budućoj fabrici cigareta, dakle, još ne postoje elementarni higijenski uslovi za boravak radnika koji bi trebalo da budu angažovani u proizvodnji. Trenutno je angažovano svega 11 radnika bivšeg Duvanskog kombinata u stečaju.

Fabrika koja se gradi više od godinu i po, nema još vodu i struju, a direktor NDK-a Arveda potvrdio je ranije da je bilo i oštećenja novih mašina prilikom transporta do Bara.

Prema nezvaničnim informacijama sada je u fabrici montirane većina mašina neophodnih za proizvodnju cigareta, a navodno je ostalo samo još jedna da se dopremi.

Direktor Arveda kojem su “Vijesti” dva puta u proteklih šest dana slali pitanja nije odgovorio u kojoj fazi se trenutno nalazi izgradnja fabrike cigareta Novog duvanskog kombinata.

Direktor nije odgovorio ni na pitanje kada će konačno početi proizvodnja, a sekretarka ovog društva Senija Mazić se nije ni javljala na telefon.

Investitor je, do sada, navodno uložio oko 13 miliona eura za kupovinu zemljišta, izgradnju fabrike i kupovinu nove proizvodne opreme, ali još nijesu definisani svi tehnički detalji.

Nakon procjene ulaganja izdaće se nove dionice, a BMJ Industries će sticati akcijski kapital NDK proporcionalno njegovoj investiciji. Ovaj postupak je detaljno propisan Sporazumom o dokapitalizaciji potpisanom s Vladom i Glavnim gradom potpisanim u februaru prošle godine.

Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada (69,9 odsto). Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi cijeli posao.

Bonus video: