Grmljavina brzo prestala: Vlada o raskidu ćuti skoro mjesec

Vlada ni juče nije odlučivala o predlogu Savjeta za privatizaciju da raskine neispunjene privatizacione ugovore za četiri hotela
85 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2013. 13:58h

Vlada ni juče nije odlučivala o raskidu četiri privatizaciona ugovora iz oblasti turizma, iako je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte to predložio 18. marta.

U Vladi su neformalno ostali pri tvrdnji da čekaju “dodatne informacije iz radnog tima Savjeta”, iz kojeg je “Vijestima” ranije saopšteno da su sve što je trebalo za odlučivanje predali Vladi.

Savjet za privatizaciju je predložio, zbog neispunjenja investicionih obaveza, jednostrani raskid ugovora sa vlasnicima Centra u Igalu, hotela As u Perazića dolu i žabljačkih hotela Planinka i Jezera.

“Vijesti” su pitale kabinet premijera Mila Đukanovića kada će Vlada odlučivati o raskidu koji je predložen prije skoro mjesec, šta je tačno traženo od radnog tiima Savjeta i da li je to dostavljeno, šta namjeravaju nakon što bi raskinuli ugovore.

“Pitanje je procedure u pripremi sjednice Vlade. To je jedini razlog. Uskoro će biti na dnevnom redu”, zvanično je odgovoreno iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Janko Vučinić smatra da Vlada nema razloga da oklijeva u raskidanju neispunjenih ugovora, pa ni onih u turizmu.

"Ne znam zašto Vlada čeka da donese takvu odluku, s obzirom na to da je Savjet to predložio na osnovu konkretnih nalaza, ali i na osnovu očigledne situacije u kojoj prodaja hotela na primorju i Žabljaku nije dala željene rezultate. Jasno je da ugovori moraju biti raskinuti i da se krene u pronalazak novih, kredibilnijih partnera", kazao je Vučinić.

Centar u Igalu je u dugogodišnjoj blokadi jer se, prije svega, ne zna ko je većinski vlasnik HTP Primorja i HLT fonda, a godinama su ih kontrolisali biznismeni Vladan Vujović i Denis Mandić, koji su prekinuli saradnju. Oni se sudski spore u vezi sa poslovanjem glavne kompanije Provladeks, preko koje su kontrolisali nekada zajedničke poslove.

Preduzeće je privatizovano 2007. konzorcijumu ta dva preduzeća, koje je za 80,96 odsto akcija platilo 3,1 milion eura. Ugovorom je predviđena rekonstrukcija vrijedna četiri miliona eura za četiri godine, što je trebalo da bude završeno do početka 2011.

Ruska kompanija Njega turs kupila je hotel As u Perazića dolu još 2002. godine od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura, ali su od tada završeni samo grubi građevinski radovi.

Hotel Planinka na Žabljaku, u kojem još nema radova, prodat je 2006. konzorcijumu HTP Primorje i HLT fond, baš kao i Centar Igalo, uz obavezu investiranja od najmanje 8,6 miliona eura. Jedan od takođe najboljih žabljačkih hotela Jezera prodat je 2004. kompaniji HM Durmitor Sava Kujundžića. On se obavezao da u rekonstrukciju i modernizaciju za tri godine uloži 5,1 milion, od čega u Jezera 3,9 miliona. Od prije četiri godine, kada je transakcija obavljena, do danas, investicije u Jezera i Žabljak, koji je takođe kupio kroz stečajni postupak, nijesu započete.

Hoteli na Žabljaku zamak grofa Drakule

Teret katastrofalnih posljedica privatizacije žabljačkih hotela, koje su dovele do sloma potencijala Žabljaka kao jednog od najvećih zimskih centara bivše SFRJ, mora podnijeti Ministarstvo turizma, jer nije pratilo realizaciju sklopljenih ugovora, smatra direktor Centra za razvoj Durmitora Darko Stijepović.

On je podsjetio da su hoteli Jezera, Žabljak i Planinka privatizovani prije oko deset godina te da je u roku od pet godina trebalo da počne njihova rekonstrukcija do nivoa od pet zvjezdica.

„Danas je hotel Žabljak zakatančen, hotel Jezera je sklonište za ptice, hotel Durmitor zjapi i plaši turiste i stanovnike Žabljaka kao zamak grofa Drakule, a na terasama Planinke trava raste. Ruševine od hotela su postale nebitne za turističku ponudu Žabljaka jer se oko 10.000 turista može smjestiti u 1.500 ilegalnih ‘kuća za odmor’ - ‘vikendica divljakuša’”, naveo je Stijepović.

On dodaje da se grmljavina predsjednika Vlade o privatizacionom haosu u Žabljaku polako pretvorila u sipljivi kašalj. Ministarstvo turizma i ministar Branislav Gvozdenović, prema riječima Stijepovića, nije pratio realizaciju sklopljenih ugovora te da je potenciranje revizije ugovora sada farsa, jer, kako je dodao, „sada praktično nema značaja te i neće dovesti ni do kakve obnove hotela”.

Farsa je, zaključuje on, i „gromopucateljni” premijer Đukanović. „Znaju mešetari da je on bezub. Dakle, motor je tu, ali vozilo stoji u mjestu dok oni igraju privatizaciono i stečajno kolo i drma im se kabanica”.

Bonus video: