Imenovane nove direktorice u ŽICG-u

Odbor direktora imenovao je Vojislavku Maraš i Vesnu Bulatović umjesto smijenjenih direktorica
3250 pregleda 3 komentar(a)
Safet Kalač, Foto: Boris Pejović
Safet Kalač, Foto: Boris Pejović

Odbor direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG) na jučerašnjoj sjednici imenovao je Vojislavku Maraš za direktoricu Sektora za pravne i opšte poslove i Vesnu Bulatović na čelu Sektora za finansije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, oni nijesu prihvatili predlog izvršnog direktora Ljubiše Ćurčića da na ta mjesta vrate Slavicu Boljević i Branku Đorojević, smijenjene na jednoj od prethodnih sjednica Odbora.

One su smijenjene nakon što je Odbor utvrdio da su navodno falsifikovale potpis bivšeg izvršnog direktora ŽICG-a Milana Čolakovića, kako bi dobile potvrdu da zbog obima posla nijesu mogle koristiti godišnje odmore i na ime toga dobile veliku naknadu od preduzeća.

Odbor direktora juče je od Ćurčića tražio dopunu izvještaja o nesreći, koja se dogodila 6. septembra prilikom ulaska međunarodnog brzog voza u ukrsnicu “Kos”, gdje je došlo do iskliznuća jednih putničkih kola.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” potvrdilo je da Odbor nije bio zadovoljan “šturim izvještajem” komisije Željezničke infrastrukture i Željezničkog prevoza. Zbog toga su tražili da na narednoj sjednici dostave detaljan izvještaj kako je došlo do nesreće, ko je odgovoran, šta je učinjeno da se tako nešto više ne dogodi i kako su sankcionisani odgovorni.

“Zajednička komisija, satavljena od predstavnika ŽICG-a i ŽPCG-a i dalje radi na isljeđenju kako bi se utvrdio uzrok nastanka ovog vanrednog događaja. Dok još komisija radi na isljeđenju, ne možemo definisati uzrok”, saopštili su ranije “Vijestima” iz ŽICG-a.

Tvrde da se u toku ove godine na prugama ŽICG-a dogodilo, izuzev ovog, još jedno iskliznuće u ukrsnici “Kos” kod Kolašina.

“Prilikom ulaska radnog voza došlo je do iskliznuća jednih kola. Radni voz se vraćao sa dijela pruge gdje se izvode radovi, a do iskliznuća je došlo zbog nepravilnog tovarenja kola”, navodi se u odgovoru ŽICG-a.

Novi Sindikat ŽICG-a prije nekoliko dana podsjetio je da niko iz uprave tog preduzeća ni sedam dana nakon nemilog događaja nije pozvan na odgovornost.

Tvrde da je najgora situacija u Sektoru za upravljanje i regulisanje saobraćaja, kojim rukovode “ljudi sa veoma lošim referencama”.

Kalač: Nije mobing kada tražim da se radi po zakonu

Predsjednik Odbora direktora Safet Kalač tvrdi da ga još niko nije pozvao povodom prijave za mobing koju su protiv njega i ostalih članova upravljačkog tijela ŽICG-a podnijele smijenjene direktorice Boljević i Đorojević.

On ne smatra da je na bilo koji način izvršio mobing nad bivšim direktoricama u preduzeću.

“Smatram da nije mobing kada od nekog tražite da radi po zakonu i u interesu preduzeća”, kazao je Kalač “Vijestima”.

Boljević i Đorojević prošle sedmice su protiv Kalača podnijele zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga.

Bonus video: