Imovina je krčmljena bez procjene

414 pregleda 0 komentar(a)
Denis Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Denis Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.09.2014. 19:08h

Revizorska kuća Auditor dala je mišljenje sa rezervom na finansijski izvještaj tivatske kompanije Primorje hotels & restaurants za 2013. godinu, jer je posljednja nezavisna procjena vrijednosti zemljišta i građevinskih objekata obavljena 2003. godine.

Bez obzira što nema procjene imovine, ljudi bliski kotorskom biznismenu Denisu Mandiću, koji godinama kontrolišu ovu kompaniju, krčme imovinu Primorja, zbog čega mogu trpjeti štetu mali akcionari.

Kompanija je prodala krajem 2013. nekretninu u Tivtu sa objektima površine 2.277 kvadrata za 1,27 miliona eura nikšićkoj firmi Best Build, pokazuju podaci iz revizorskog izvještaja poslovanja za 2013. godinu. Ova firma, prema podacima iz registra kompanija, osnovana je svega nekoliko mjeseci prije ove transakcije.

Prodaja nepolcretnosti koja se, kako je navedeno, sastoji od pašnjaka II klase, dvije pomoćne zgrade i ruševine porodične zgrade odobrena je na osnovu odluke Odbora direktora Primorja, kojim predsjedava Božidar Draganić, čovjek od povjerenja Mandića. Odluka borda je donijeta 27. decembra 2013.

Postignutu cijenu od 1,27 miliona eura kupac je trebalo da isplati do 1. marta ove godine. Ovlašćeni revizor iz podgoričke kuće Auditor Viadimir Čarapić do datuma sastavljanja izvještaja, 20. februara nije potvrdio da je ta cijena plaćena.

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je sa Zajovićem pašenog, Božidar Draganić je kazao da sa njim „nije u nikakvoj rodbinskoj vezi“

Best Build je registrovana za građevinarstvo, trgovinu i usluge, a njen osnivač i direktor Anto Zajović, rodbinski je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u vezi sa Draganićem, čelnikom borda Primorja.

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je sa Zajovićem pašenog, Božidar Draganić je kazao da sa njim „nije u nikakvoj rodbinskoj vezi“.

„Kupoprodajna cijena je uplaćena. Na ovoj transakciji je ostvarena kapitalna dobit. Nijesam u rodbinskoj vezi i nijesu tačne informacije koje ste dobili", istakao je Draganić.

Prema izvještaju Primorje je prošle godine ostvarilo neto profit od 18.746 eura, što je bolje u odnosu na uporedni period prošle godine kada je Primorje imalo minus od milion eura.

Kako je nestala milionska imovina HLT-a u Primorju

Glavni paket akcija od 39,59 odsto vlasništva bivšeg HTP Primorje, koje je u međuvremenu preimenovano u Primorje hotels & restaurants, do prije nekoliko godina kontrolisao je HLT fond.

U trenutku prodaje glavnog paketa akcija Primorja HLT-om su upravljali bliski saradnici Denisa Mandića, Ana Bućin, predsjednica Nadzornog odbora HLT-a, Milenko Darmanović, blizak prijatelj bivšeg direktora društva za upravljanje (DZU) Prima Aleksandra Belevića i Nikola Vukićević.

U odboru direktora DZU Prima bili su Denis Mandić, Aleksandar Belević i Vladan Vujović, sa kojim je Mandić bio poslovni partner, ali su se razišli prije četiri godine i danas pred sudovima na suprotstavljenim stranama vode više parnica, jedan protiv drugog.

Mandić je, dakle, u to doba imao većinu u bordu Prime i Nadzornom odboru HLT-a, tako da je odobrena prodaja paketa akcija Primorja anonimnoj stranoj firmi Wapuvex za 3,38 miliona eura ili 3,15 eura po akciji.

Božidar Draganić, koji je nekada bio pravnik u DZU Prima, danas je predsjednik uprave HTP Primorje, a muž bivše predsjednice Nadzornog odbora Dragan Bućin je direktor ove hotelske kompanije.

Samo godinu nakon kupoprodaje akcija Primorja Wapuvex prodaje polovinu akcija Mariju Gorgoniju i Paolu Gorgoniju po cijeni od 4,3 eura, odnosno za iznos od 2,33 miliona eura i tako na navedenu količinu akcija ostvaruju zaradu od oko 542 hiljade eura. Cijena akcija Primorja samo u roku od dvije godine nakon prodaje porasla je na 6,75 eura što može ukazivati da je akcionarima HLT fonda napravljena šteta od oko 3,8 miliona eura.

Bonus video: