Ivanović: Domaćom proizvodnjom imamo bolju kontrolu kvaliteta stočne hrane

Radove na fabrici stočne hrane i pokrenutu proizvodnju konzumnih jaja u objektima farme u Martinićima danas su, u pratnji investitora, obišli ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović
361 pregleda 3 komentar(a)
Petar Ivanović, Fabrika stočne hrane Spuž, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Fabrika stočne hrane Spuž, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 24.06.2015. 19:09h

Fabrika stočne hrane u Spužu, koja je do nedavno bila u stečaju, dobila je novog vlasnika-firme Agromont i Agroglob, a započeta je realizacija investicije vrijedne 1,5 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi, prve isporuke stočne hrane očekuju se do kraja godine.

“Pokretanjem proizvodnje stočne hrane zadovoljiće se potrebe živinarske farme u Martinićima, koju je prethodno, takođe iz stečaja, kupio Agromont. Stočna hrana biće dostupna i crnogorskim farmerima”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Radove na fabrici stočne hrane i pokrenutu proizvodnju konzumnih jaja u objektima farme u Martinićima danas su, u pratnji investitora, obišli ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

“Tom prilikom, predstavnici resornog ministarstva i lokalne samouprave uvjerili su se da je za vrlo kratko vrijeme, četiri mjeseca od prethodne posjete, urađen ozbiljan posao na renoviranju ruiniranih objekata i pokretanju proizvodnje u skladu sa savremenim standardima”, kaže se u saopštenju.

Nakon obilaska farmi u Spužu i Martinićima, Ivanović je kazao da je počela investicija u obnavljanje prozivodnje stočne hrane, čime se postižu tri efekta.

“Prvo, nastavićemo trend smanjivanja uvoza poljoprivrednih proizvoda i jačanje domaće proizvodnje. Drugo, otvorićemo još 15 novih radnih mjesta. Treće i najvažnije je da sa domaćom proizvodnjom imamo bolju kontrolu kvaliteta stočne hrane“ kazao je on.

Ivanović je podsjetio na problem sa aflatoksinom i drugim toksinima koji predstavljaju latentnu opasnost po stočarstvo.

On je izrazio zadovoljstvo pokretanjem proizvodnje jaja u farmi koka nosilja, po savremenim standardima i posebno zbog činjenice da je uposleno 17 novih radnika.

„Ostalo je još da riješimo pitanje farme svinja, čime bi zaokružili sistem koji je svojevremeno radio, ali su dugi godina nalazio u stečaju. Dvije od te tri firme su u fazi reorganizacije, a kod treće smo našli investitora“, kazao je Ivanović.

On je ocijenio da je pronalaženje investitora za farmu u Martinićima jedan od projekata čiju je realizaciju Ministarstvo obuhvatilo Planom promocije projekata u poljoprivredi prošle godine, sa namjerom da pokrene proizvodnja, zaposle ljudi, smanji uvoz i postepeno stvore mogućnosti za izvoz.

“Danas mogu da potvrdim da smo korak bliže pokretanju proizvodnje i ostvarenju postavljenog cilja. Međutim, svrha posjete nije samo da se uvjerimo u sve ono što smo znali da se odvija tokom prethodnih nekoliko mjeseci, već da sagledamo konkretne mogućnosti za razvijanje daljeg koncepta razvoja ove farme”, rekao je ministar.

On je ocijenio da ima prostora da se pobočno razvija proizvodnja stočne hrane, tjestenine, farme bikova i drugi projekti.

“Ne bih pozivao na bržu dinamiku da iz iskustva ne znam koliko se sporo donose pojedine odluke u Crnoj Gori. Moramo promijenitu takvu naviku, ići sa više odgovornosti, ali i kuraži ako želimo da pokrenemo proizvodnju. Moramo razgrnuti tu šumu administracije, kako bi pomogli preduzetnicima da pokrenu biznis“, poručio je Ivanović.

On je dodao da je Opština Danilovgrad prepoznata po broju malih i srednjih preduzeća koji su započeli svoje biznise tokom poslednjih godina.

Đuranović je istakao zadovoljstvo što se opština na čijem je čelu dokazuje kao dobar domaćin za ozbiljne investitore.

„Investicije i projekti u oblasti proizvodnje, naročito hrane, od velikog značaja su za našu opštinu, ali i Crnu Goru, s obzirom na iznose uloženog novca i nova radna mjesta. Kao opština prepoznajući značaj ovakvih investicija snizili smo cijenu komunalija za 75 odsto jer smo željeli da damo doprinos agrobiznisu“ kazao je on.

Vlasnik farme i suvlasnik fabrike stočne hrane nikšićke firme Agromont, Božidar Jokić, rekao je da je bio izazov obnoviti i osavremeniti proizvodnju u objektima koji nisu radili više godina, ali da su za pola godine investirali 2,8 miliona eura i krenuli sa proizvodnjom jaja, koja će do kraja godine iznostiti 85 hiljada komada dnevno.

Na taj način, naveo je, pokriće se 40 odsto crnogorskog tržišta.

„Uselili smo 50 hiljada koka. Tolika je i proizvodnja jaja na dnevnom nivou. Instalirali smo novu opremu po posljednjim standardima EU za dodatnih 48 hiljada, što bi za ovu godinu bilo 98 hiljada koka nosilja, odnosno 85 hiljada jaja dnevno”, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, plan je da do kraja septembra počne prozivodnja stočne hrane i da se pusti u rad novi objekat za koke nosilje koje će biti držane u kavezima po evropskim standardima.

Bonus video: