Još se ne zna šta će se privatizovati u 2017.

Iz Vlade tvrde da plan privatizacije ne kasni i da je u završnoj fazi. Iz MANS-a kažu da se čeka zakon o privatno-javnom partnerstvu
9 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 15.02.2017. 20:48h

Vladin Savjet još nije usvojio predlog plana privatizacije za ovu godinu, a iz izvršne vlasti tvrde da njegova izrada ne kasni.

“Izrada plana privatizacije ne kasni jer nijednim aktom nije propisan, niti je na bilo koji drugi način određen rok u kojem bi trebalo da bude donijet godišnji plan privatizacije”, rekli su “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Planovi privatizacije su prethodnih nekoliko godina usvajani najkasnije u prvoj polovini februara.

Koordinator Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović ocijenila je da činjenicu da Vlada još ne žuri sa donošenjem Plana privatizacije možda treba posmatrati i u svjetlu najave da bi mnogi projekti mogli biti realizovani kroz privatno-javno partnerstvo, a u ovoj godini očekuje se donošenje tog zakona.

“Ako je suditi prema kontroverznim rješenjima koje je raniji nacrt zakona o privatno-javnom partnerstvu sadržao, vjerovatno će Vlada upravo za taj model vezati znatan broj budućih investicionih i privatizacionih planova”, kazala je Mrdović “Vijestima”.

Iz Vlade su podsjetili da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte imenovan 2. decembra 2016. i da je odmah počeo da radi.

“Rad na izradi plana privatizacije za 2017. godinu, kao jednog od najznačajnih dokumenta kojim se uređuju osnovni ciljevi privatizacije, metodi i načini privatizacije, sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju u završnoj je fazi. O svim detaljima će javnost, kao i do sada, biti pravovremeno i sveobuhvatno informisana”, kazali su iz Vlade.

Savjet, na čijem čelu je premijer Duško Marković, ima 17 članova.

Dosadašnji planovi o privatizacije gotovo su prepisivani posljednih godina. Privatizacija Instituta „dr Simo Milošević“ je propala prošle godine, a prodat je Novi duvanski kombinat. Pregovara se sa poljskim OTL-om o kupoprodaji akcija Luke Bar i Montekarga. Te kompanije su bile u planu za 2016, kao i Montenegro erlajns, Marina Bar, Budvanska i Ulcinjska rivijera, Institut za crnu metalurgiju... Planirano je dosad da počne ili se nastavi valorizacija putem privatno-javnog partnerstva za vojno-turističke komplekse Mediteran Žabljak, Vladanos, Bigovo-Trašte, Ostrvo cvijeća, Poštu...

Mrdović je navela da iako su brojne državne firme već rasprodate, a mnoge od njih u bescjenje, na listi kompanija koje Vlada godinama pokušava da proda nalaze se ne samo one za koje je teško naći zainteresovanog kupca, već i one čije nekretnine imaju ogromnu vrijednost.

Mrdović je navela da iako su brojne državne firme već rasprodate, a mnoge od njih u bescjenje, na listi kompanija koje Vlada godinama pokušava da proda nalaze se ne samo one za koje je teško naći zainteresovanog kupca

“Da ne pominjemo da se radi o kompanijama koje imaju dugu tradiciju i prepoznatljivost, poput recimo Budvanske ili Ulcinjske rivijere, ili Instituta 'Simo Milošević”, kazala je Mrdović.

I dalje kriju podatke o prodaji preostalih državnih resursa

Mrdović smatra da domaću javnost treba najviše da zabrine činjenica da je Vlada početkom 2015. proglasila tajnim niz privatizacija, jer se od građana i dalje kriju osnovni podaci o prodaji preostalih državnih resursa, a sve sa ciljem da se oni lakše rasprodaju ispod svake tržišne vrijednosti i poklone sumnjivim osobama i kompanijama. “Dakle, postoji još značajan broj kompanija koje su u državnom vlasništvu, a za koje je pitanje da li treba uopšte da budu prodate, jer je bolje da ostanu državne nego da budu poklonjene, tako da ćemo u krajnjem vrlo brzo vidjeti šta će biti u Vladinom Planu za privatizaciju”, rekla je Mrdović.

Na listi “tajnih privatizacija” su između ostalih, Montenegro erlajns, Institut „Simo Milošević“, Budvanska i Ulcinjska rivijera, zatim Novi duvanski kombinat i Montenegro Defence Industry, kao i Pošta.

Bonus video: