Keković: Razjasniti da li je neko pomagao OTL-u

Keković je na pitanje “Vijesti”, da li smatra da je propust sa neobjavljivanjem tendera bio slučajan ili se moguće radilo o nekoj skrivenoj namjeri, kazao da je raspisivanje i objavljivanje tendera u nadležnosti Tenderske komsije i da je o ovom propustu saznao iz medija
0 komentar(a)
Montekargo, Foto: Luka Zeković
Montekargo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2017. 20:28h

Ukoliko sporno raspisivanje tendera za privatizaciju Montekarga ne bude na dnevnom redu prve naredne sjednice Savjeta za privatizaciju, razjašnjenje o tom sporu, zbog kojeg rumunska kompanija Grampat prijetu tužbom Crnoj Gori, tražiće član Savjeta i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

“Očekujem da će ova tema, nezaobilazno, biti uvrštena u dnevni red prve naredne sjednice Savjeta. Ukoliko ne bude, svakako da ću je kandidovati za razmatranje”, kazao je Keković “Vijestima” nakon jučerašnje posjete Montekargu.

Javni poziv investitorima za Luku Bar i Monetekargo raspisan je u domaćoj štampi 19. oktobra, ali je i pored zakonske obaveze u međunarodnoj štampi objavljen tek 2. decembra, ili sedam dana nakon produženog roka za dostavljanje ponuda.

Iz Grampata su prošle sedmice zbog toga optužili predsjednika tenerske komisije Branka Vujovića da je bio insajder poljskom OT Logistics koji je unaprijed imao informacije i čiji je gost bio je prije raspisivanja tendera. Vujović je negirao da je pomogao OTL-u.

Keković je na pitanje “Vijesti”, da li smatra da je propust sa neobjavljivanjem tendera bio slučajan ili se moguće radilo o nekoj skrivenoj namjeri, kazao da je raspisivanje i objavljivanje tendera u nadležnosti Tenderske komsije i da je o ovom propustu saznao iz medija.

“Prema mom mišljenju u pitanju je ozbiljan propust, koji se nije smio desiti kada je u pitanje privatizacija tako vrijedne imovine, a da li je propust rezultat slučajnosti ili neke skrivene namjere, o tome u ovom trenutku ne bih mogao suditi”, kazao je Keković.

Na pitanje da li bi zbog toga neko trebalo da odgovara, generalni sekretar USS-a kazao je da u ovom trenutku nema dovoljno podataka kako je do propusta došlo i koje su eventualne posljedice.

“Generalni stav USS-a je da je krajnje vrijeme da se snažno pokrenu mahanizmi odgovornosti na svim nivoima našeg društva ukoliko želimo da ostvarimo napredak, što do sada nije bio slučaj”, naveo je Keković.

Montekargo sada ima 279 radnika, dok OTL planira da za tri godine broj smanji na 179. Kompanija redovno isplaćuje zarade i ostvaruje dobit. Za ovu godinu planiran prevoz tereta od 1,8 miliona tona, kao i ulaganje u četiri nove lokomotive i vagone od 2,3 miliona eura.

“Pri ovakvoj situaciji zaista se pitam koji je naš interes da prodajemo Montekargo”, kazao je Keković.

Na pitanje da li će na Savjetu, gdje Vlada svakako ima većinu, glasati za prodaju Luke i Montekarga OTL-u, Keković je kazao da će to zavisiti od toga da li investitori mogu ponuditi bolji razvoj kompanija i od stava zaposlenih.

“Prvenstveni cilj koji imamo ja i kolega Zvonko Pavićević, koji je član Tenderske komisije ispred USS-a, je da na najbolji način sagledamo i zastupamo interese zaposlenih. Zato održavamo kontakte sa predstavnicima sindikata u preduzećima koja se privatizuju, bez obzira da li su oni članovi USS-a ili ne, ukoliko to žele”, naveo je Keković.

On je kazao da su u oba slučaja investitori prihvatili poštovanje važećih kolektivnih ugovora na period od tri godine, i da su sa tim zaposleni i sindikati zadovoljni.

“Drugo je pitanje samog investitora, to jest njegovog poslovnog rejtinga, i investicionog programa, koji treba da unaprijedi postojeću tehnologiju, poveća proizvodnju i otvori nova radna mjesta. Konkretno, kada je u pitanju Montekargo, od naših sindikalnih kolega smo saznali da oni smatraju da najavljeni investitor neće ispuniti ta očekivanja, čak naprotiv. Dakle, ostaje da se vidi da li investitori mogu da ponude bolji razvoj tih društava, a od odgovora na to pitanje će zavisiti moj glas”, kazao je Keković.

Sindikat Montekarga neće OTL, Vujoviću će objasniti Rumuniju

Radnici Montekarga neće dozvoliti da se njihovo preduzeće proda OTL-u za “mizernih” 2,5 miliona za akcije i 2,7 miliona za investicije, i to kompaniji koja ne zaslužuje epitet strateškog partnera, saopštio je predsjednik Sindikalne organizacije Montekarga Milenko Klikovac.

On je istakao da neće dozvoliti rasprodaju preduzeća, zarad interesa i provizije malog broja ljudi. Klikovac je kazao da je tendenciozna i netačna tvrdnja predsjednika Tenderske komisije Branka

Vujovića, koju je iznio u emisiji “Načisto”, da je sa njim, u svojstvu predsjednika sindikata, bio u posjeti Rumuniji prije ili u toku neuspješnog tendera iz 2009.

“Ovu tvrdnju Vujovića ću svakako razjasniti u direktnom razgovoru sa njim, a ne isključujem mogućnost pokretanja odgovorajućeg postupka za utvrđivanje istinitosti njegovih navoda, jer je ovom izjavom nanijeta ogromna šteta meni i sindikatu kojeg predstavljam. Pretpostavljam da je htio da 'opravda' svoje odlaske na 'dogovore' sa OT Logisticsom iz Poljske”, istakao je Klikovac.

On ukazuje na potrebu odabira strateškog kupca.

“To svakako nije poljski OTL koji se bavi lučkom djelatnošću i koji ne posjeduje odgovorajuće tehničke i kadrovske mogućnosti za unapređenje djelatnosti željezničkog prevoza tereta u Crnoj Gori”, kazao je Klikovac navodeći da ne favorizuje bilo koga drugog, pogotovu ne rumunski Grampet.

Klikovac kaže da je kompanija u međuvremenu ozdravila i potpisala višegodišnje ugovore sa Unipromom, Željezarom Smederevo, Fiatom Kragujevac,... zbog čega ih zabrinjava izjava Vujovića da će 90 radnika dobiti otkaz.

Bonus video: