Kontrola akciznih proizvoda i naplata poreza i doprinosa prioritet

Najavljene su izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kako bi se uredila redovnosti isplata neto zarada i pripadajućih doprinosa
1 komentar(a)
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.11.2013. 19:51h

Trgovina proizvodima sa akciznim markicama i redovnost uplate poreza i doprinosa uz neto zarade biće u narednom periodu pod posebnom pažnjom nadležnih državnih organa, najavio je direktor Poreske uprave Milan Lakićević nakon sastanka Komsije za suzbijanje sive ekonomije na kome su analizirani rezultati iz Akcionog plana za suzbijanje te pojave.

“U narednom periodu usmjerićemo se na na određene segmente sive ekonomije i to trgovinu akciznim proizvodima gdje su primijećene značajne nepravilnosti. Poseban akcenat biće na radu buvljih pijaca i fri šopova. Usmjerićemo kampanju i u evidenciji redovnosti isplata neto zarada kako bi privrednici prihvatili činjenicu da se zarade isplaćuju uz poreze i doprinose. Na taj način podićićemo fiskalnu disciplinu i omogućiti ne samo rrešavanje fiskalnih nego i socijalnih problema.Jedan broj poslodavaca ne isplaćuje poreze i doprinose zbog čega radnici trpe štetu u smislu povezivanje zdravstveneog i penzionog osiguranja” kazao je Lakićević.

On je najavio izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kako bi se uredila redovnosti isplata neto zarada i pripadajućih doprinosa na mjesečnom nivou uz podnošenje poreskih prijava.

“ Svaka isplata neto zarada bez podnošenja prijave je poreska utaja i krivično djelo. Sankcionisaćemo u narednom periodu one koji krše zakon i to ne samo u domenu prekršajne već i krivične odgovornosti” rekao je Lakićiević.

Kako je dodao , od početka godine pa do sredine novembra naplaćeno 98 miliona više nego prošle godine, te da je po prvi put ostvareno više prihoda u odnosu na plan budžeta i da očekuju da se taj trend nastavi do kraja godine.

“Imaćemo preciznu analizu koliko je ta naplata rezultat sive borbe na suzbijanju sive ekonomije, a koliko zbog novih poreskih stopa. Veća naplata nije samo rezultat većih poreskih stopa” istakao je Lakićević.

On je najavio da će uskoro objaviti novu procjenu poreskog duga koji je po poslednjim podacima oko 330 miliona eura, te da nijesu analizirali koliko će poreskih obveznika iskoristiti podsticajnu mjeru da plate glavnicu poreskog duga uz otpis kamate.

Bonus video: