Krsmanović: Nadamo se da će 3.februara početi proizvodnja

Radnicima su dvije trećine oktobarske zarade isplaćene u decembru, dok na trećinu, kao i novembarsku u iznosu od po 250 eura, koliko im je, kako tvrde, obećano još čekaju
1911 pregleda 5 komentar(a)
Živorad Krsmanović, Foto: Svetlana Mandić
Živorad Krsmanović, Foto: Svetlana Mandić

Iako su radnicima nikšićkog Metalca Termochema iz poslovodstva novi datum za početak proizvodnje najavili 3.februar, direktor preduzeća, Živorad Krsmanović, izrazio je samo nadu da će proizvodnja tada početi. Ali, ne i obećanje da će se to zaista i dogoditi.

“Ja se nadam jer je to i želja investitora za kojeg radimo već duže vremena. Naime, konstrukcije koje radimo trenutno se ugrađuju u Litvaniji, a investitor je poljska fima”, kazao je Krsmanović koji se trenutno nalazi u Litvaniji.

Zatim, kako je kazao, ide u Poljsku, a zatim u Češću, gdje se nalazi matična kuća u sklopu koje Metalac posluje.

“Cilj je da obezbjedimo sredstva direktno od investitora za kojeg trenutno radimo u Metalcu. Zbog lose finansijske situacije matične kuće dogovori ćemo se da novac ide direktno nama, a ne kao dosad preko majke firme, pa da novac, kao do sada, stigne u Prag posle 45-50 dana a kod nas tek nakon toga”, kazao je Krsmanović.

Proizvodnja u Metalcu je, kako tvrde radnici, prekinuta 27.decembra zbog nedostatka gasa i sirovina, a njen početak je više puta odlagan. Posljednji put prije prije dva dana.

Radnicima su dvije trećine oktobarske zarade isplaćene u decembru, dok na trećinu, kao i novembarsku u iznosu od po 250 eura, koliko im je, kako tvrde, obećano još čekaju.

“Ako uspijemo u ovome što smo planirali novac bi trebao da stiže tek od 26.januara. Da ne bi u slučaju kašnjenja ponovili greške koje smo pravili, obećali a ne ispunili tad kada smo rekli, imamo cijelu nedjelju da to realizujemo. U svakom slučaju, maksimalno se trudimo da prevaziđemo nastalu situaciju”, poručio je Krsmanović.

Radnici su, zbog situacije u kojoj su se našli i neizvjesnog početka proizvodnje pozvali predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, da ih posjeti i uvjeri se u pravo stanje stvari.

Zbog kašnjenja zarada zaposleni u Metalcu su 31.oktobra obustavili proizvodnju a poslovodstvo je donijelo privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika. U decembru su radili, ali ne punim kapacitetom. Prvi dio oktobarske zarade primili su 3.decembra, a petnaest dana kasnije drugi dio.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine, da bi ga sredinom 2016. kupila češka kompanija Termochem.

Bonus video: