Manjinski akcionari EPCG: Da se A2A odmah isplati uz popust

Predsjednik Udruženja Vasilije Miličković poručio je da ova “agonija” ne smije trajati osam godina već se ovaj “ružni san” mora odmah okončati i po mogućnošću zaboraviti, kao da Italijani nikada nijesu ni dolazili u Crnu Goru
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2017. 19:13h

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede pozvalo je ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da traži od italijanske kompanije A2A osmogodišnji diskont na iznos od 250 miliona eura i isplati ih jednokratno na zadovoljstvo obje strane.

Predsjednik Udruženja Vasilije Miličković poručio je da ova “agonija” ne smije trajati osam godina već se ovaj “ružni san” mora odmah okončati i po mogućnošću zaboraviti, kao da Italijani nikada nijesu ni dolazili u Crnu Goru.

“Ministrice Sekulić, raduje nas saznanje da ste poslušali našu sugestiju da je interes obje strane, Vlade Crne Gore i A2A, instant raskid ugovora, jer se radi o 'neprirodnom braku', a što se grbo rodi vrijeme ne ispravi. Taj neprirodni ugovorni odnos i menadžment u rukama nestručnog i neodgovornog manjinskog akcionara mora se raskinuti sad i odmah, jer svake godine i jednoj i drugoj strani donosi milionske gubitke”, rekao je Miličković.

Dodaje da nije ni čudo da je kompanija A2A odmah posrnula i krenula “u pljačku drugog partnera - Vlade Crne Gore”, ne bi li kompenzovala nestručno rukovođenje u EPCG čiji se osnovni kapital počeo da topi.

“Istina je dakle da je i A2A neslavno prošla u vašem zagrljaju, no 'ko sa đavolom tikve sadi' tako i prolazi. Zato trebate ministrice Sekulić u narednih 15-tak dana razgovarati sa A2A, zatražiti od njih osmogodišnji diskont na iznos od 250 miliona i isplatiti ih jednokratno na zadovoljstvo obje strane”, kazao je Miličković.

Kako je dodao, svaka druga varijanta koju su analizirali u Udruženju manjinskih akcionara EPCG je pogubna za obje strane.

Menadžment A2A aktivirao je izlaznu, put opciju odnosno ponudio je Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu.

Iz Ministarstva ekonomije su odgovarajući na pitanja “Vijesti” kako će država Italijanima platiti 41,7 odsto udjela u EPCG i da li Vlada planira da akcije plati odjednom uz diskont, kazali da Vlada, u nastojanju da odabere optimalan model, razmatrati sve raspoložive opcije do krajnjeg roka.

Krajnji rok za isplatu prve rate je maj 2018.

Bonus video: