Miličković: Zahtjev za izuzeće Bošković je zeleno svijetlo za pljačku

"Izuzeće sutkinje ujedno znači i ukidanje privremene mjere zabrane prometa akcijama RUPV, a ukidanjem privremene mjere obesmišljava se dalji sudski postupak iz razloga što niko više stvari - akcije ne može povratiti u sadašnju poziciju", rekao je Miličković
130 pregleda 5 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: PR Centar
Vasilije Miličković, Foto: PR Centar
Ažurirano: 07.06.2018. 09:20h

Zahtjev za izuzezeće jednog od najčestitijih sudija Nataše Bošković, a koji je podnijela advokatica Elektroprivrede Crne Gore Azra Jasavić je veliki poraz države i vladavine prava, ocijenio je Vasilije Miličković, vlasnik firme M&V Company, koja tužbom u Privrednom sudu traži poništenje sporne odluke EPCG o preuzimanju svih akcija Rudnika uglja.

"Taj zahtjev da se onemogući sutkinji Bošković da održi prvo ročište zakazano za 25. jun je, u stvari, zeleneno svijetlo pljačkaškom poduhvatu koje će sigurno ući u anale kriminalnog sudstva. Izuzeće sutkinje ujedno znači i ukidanje privremene mjere zabrane prometa akcijama RUPV, a ukidanjem privremene mjere obesmišljava se dalji sudski postupak iz razloga što niko više stvari - akcije ne može povratiti u sadašnju poziciju", istakao je Miličković.

U Privredni sud je krajem prošle sedmice stigao drugi prigovor u proteklih mjesec dana na izrečenu mjeru zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika uglja dostavljene Centralnoj depozitrarnoj agencji (CDA), a na osnovu javne ponude objavljene 29. marta ove godine.

Naloge za prodaju akcija Rudnika do 4. maja je dalo više od 96 odsto akcija RUP-a Acu Đukanoviću, bratu crnogorskog predsjednika trebalo bi od ove transakcije da bude isplaćeno oko 3,8 miliona, a italijanskoj firmi A2A nešto manje od 13 miliona eura.

"I tako se na jedan nemoralni i pravno nedozvoljeni način raskuba-arči državna imovina. Ovaj slučaj mora ući i u Ginisovu knjigu, vjerovali ili ne, da jedan običan građanin brani državnu imovinu od predsjednika države i predsjednika Vlade koji su joj se poodavno nameračili. Umjesto da ja tražim izuzeće sudskog Vijeća koji me kao stranku u postupku ignoriše i ne dozvoljava mi ravnopravan tretman i jednakost. Članovi Sudskog savjeta kojima sam se obratio za intervenciju je po raznim seminarima u zemlji i inostranstvu. Bar tako kažu niži činovnici i svi su, izgledi, da prije Nove godine neće razmatrati moj hitni zahtjev za njihovom intervencijom, prema sudijama Privrednog suda u Podgoricu", zaključio je Miličković.

Privremena mjera zabrane kupovine akcija, do okončanja spora, je donijeta kako bi se spriječila "nenadoknadiva šteta". Sporno je što se država Crna Gora, na skupštini akcionara EPCG, izuzela iz glasanja o odluci o preuzimanju akcija Rudnika uglja, u cilju izbjegavanja mogućnosti postojanja i teoretskog konflikta interesa, ali je prethodno glasala o odluci o procjeni fer i investicione vrijednosti akcija Rudnika i izvještaju u vezi sa analizom mogućih modela preuzimanja RUP-a.

Odluku o preuzimanju akcija RUP- a donijela su dva akcionara EPCG skrivena iza kastodi računa sa manje od 0,08 odsto akcija.

Joksimović: Izuzeće je šteta za sve građane

Zahtjev advokatice Jasavić, za izuzeće sudije Bošković, u narodu poznate pod imenom kao "sudija pravednik", je otvoreni i organizovani zločin najgore vrste, na štetu svih građana Crne Gore, saopštio je Momo Joksimović, predsjednik PIR-a.

Crna Gora, kako je istakao Joksimović, ne smije dozvoliti da se otkup akcija RUP-a obavi nasiljem, "ili ne daj Bože uz blagoslov najodgovornijih predsjednika države i predsjednika Vlade".

"Ovo bi bilo totalno posrnuće vladavine prava u Crnoj Gori. Postavlja se i jedno logično pitanje, zašto bi u ovoj pravnoj stvari nekome žurilo kada je sudski postupak u toku, a sud je jedino mjesto da u redovnom postupku tumači i primjenjuje zakon, kao jedina pravedna, pravična, zakonita i nadležna institucija", naveo je Joksimović.

Bonus video: