MMF: Likvidacija KAP-a najjeftinija opcija

Vlasti u CG su preduzele mjere fiskalnog prilagođavanja u prošloj godini, ali nivo javnog duga nastavlja da raste, dosegnuvši 52% do kraja godine
7 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2013. 14:09h

Izgledi za dugoročno rješenje koje će omogućiti Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) da radi profitabilno, dok plaća tržišnu cijenu struje, su ograničeni, pa se čini da je njegova likvidacija najjeftinija opcija, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u novom članku o Crnoj Gori (Article IV Consultation) navodi da se čini neizbježnim da KAP, u svojoj trenutnoj strukturi, nastavi da traži dalju fiskalnu podršku u vrijeme kada su vlasti prisiljene da donose teške odluke o povećanju poreza i obuzdavanju potrošnju.

U MMF-u ocjenjuju da CG ima značajan potencijal u energetici i turizmu, ali to će zahtijevati poboljšanje poslovne klime kako bi se povećao priliv stranih ulaganja u tim sektorima, što uključuje jačanje antikorupcijskih napora

"Dok bi likvidacija mogla značiti neke, kratkoročne, fiskalne troškove, ona će i ukloniti teret stalnih subvencija iz budžeta i osloboditi oskudne resurse koji se mogu koristiti produktivnije, uključujući električnu energiju za izvoz", ocijenio je Izvršni odbor MMF-a.

U članku se navodi da oporavak Crne Gore od kreditnog kolapsa 2008. usporava dug u privatnom sektoru. Ekonomske aktivnosti su smanjene u prošloj godini zbog neobično teških vremenskih uslova početkom godine, kao i oštar pad u proizvodnji aluminijuma, zbog daljeg pogoršanja finansijskog položaja KAP-a.

"Oporavak je evidentiran početkom ove godine, jer su povoljniji vremenski uslovi rezultirali znatnim povećanjem proizvodnje električne energije iz hidroelektrana, ali metalski sektor nastavlja da koči ekonomske aktivnosti", kazali su iz MMF-a.

Javni dug je, kako su dodali, naglo porastao posljednjih nekoliko godina, dok je veliki strukturni fiskalni deficit na kraju kreditnog buma teško suzbiti.

Vlasti u Crnoj Gori su preduzele mjere fiskalnog prilagođavanja u prošloj godini, ali nivo javnog duga nastavlja da raste, dosegnuvši 52 odsto do kraja godine.

"Vlasti su preduzele nekoliko značajnih mjera podrške ambicioznom budžetu za ovu godinu, koje su usmjerene daljem strukturnom prilagođavanju, uključujući zamrzavanje penzija i povećanje stope poreza na dodatu vrijednost", podsjećaju iz MMF-a.

Prilagođavanje bankarskog sistema je, kako dodaju, u poodmakloj fazi, nakon velikog smanjenja poslije pucanja kreditnog mjehura, ali se banke i dalje bore sa velikim udjelom loših kredita (NPL).

"Banke su agresivno rasprodale NPL-ove faktoring društvima koja sporo restrukturiraju problematičnu imovinu, ostavljajući privatne bilanse još oslabljenima. To je doprinijelo negativnoj povratnoj sprezi gdje troma potražnja privatnog sektora doprinosi slabljenju ekonomskih aktivnosti i daljem pogoršanju kvaliteta aktive", smatraju u MMF-u.

Kao rezultat toga, novi bankarski krediti ostaju ograničeni, uprkos stabilnom oporavku depozita.

U MMF-u ocjenjuju da Crna Gora ima značajan potencijal u energetici i turizmu, ali to će zahtijevati poboljšanje poslovne klime kako bi se povećao priliv stranih ulaganja u tim sektorima, što uključuje jačanje antikorupcijskih napora.

"Održivi, višegodišnji napori na polju fiskalne konsolidacije su potrebni kako bi se javni dug spustio na odgovarajući nivo u srednjoročnom periodu. Nedavne fiskalne mjere Vlade su dobrodošle jer će zaustaviti tempo zaduživanja u ovoj godini, ali će morati biti produžene i na narednu godinu i dalje, kako bi se suzbio javni dug", poručili su iz MMF-a.

Rastući finansijski jaz u penzijskom fondu je, kako su dodali, smanjio fiskalni prostor, a u cilju njegovog punjenja su potrebne ozbiljne reforme kako bi se omogućile uštede za narednu godinu i dalje. Napori za poboljšanje usmjeravanja socijalne potrošnje su dobrodošli i trebalo bi ih pojačati.

"Ograničeni napredak na rješavanju NPL-a je ostavio bilanse privatnog sektora opterećene sa vrlo visokim dugom i sa rizikom njegovog rasta na duži period", rekli su iz MMF-a.

Bitno je, kako su poručili, ukloniti strukturne poremećaje koje koče čišćenje bilansa privatnog sektora, uključujući i dugotrajne i ad hoc sudske procese koji odlažu izvršenje kolaterala.

"Napore bi takođe trebalo usmjeriti na poboljšanje tačnosti procjene, jačanje katastra i unaprijeđenja revizorskih standarda", zaključili su iz MMF-a.

Bonus video: