Moraju se prikupiti dokazi: Odgođeno suđenje po tužbi En plus grupe protiv KAP

En plus grupa tužila je KAP zbog duga od 44 miliona eura, a sud u Nikoziji prethodno je zabranio sve transakcije sa imovinom KAP
0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.08.2014. 13:00h

Ročište u Okružnom sudu u Nikoziji, po tužbi ruske En plus grupe protiv Kombinata aluminijuma (KAP) zbog duga od 44 miliona eura, ponovo je odloženo.

Iz Uniproma, koji je nedavno preuzeo KAP, agenciji Mina-business su kazali da je ročište odloženo za 15. septembar.

Prvo ročište, u sporu koji je protiv KAP-a pokrenula En plus grupa, Olega Deripaske, trebalo je da bude održano 23. jula, ali je odloženo za danas zbog prikupljanja novih dokaza.

Ročištu je tada osim pravnog zastupnika En plus grupe prisustvovao i advokat kompanije Uniprom.

En plus grupa tužila je KAP zbog duga od 44 miliona eura, a sud u Nikoziji prethodno je zabranio sve transakcije sa imovinom podgoričke fabrike, uključujući i njenu prodaju Unipromu za 28 miliona eura.

Iz En plus grupe tada je saopšteno da su rješenja suda u Nikoziji obavezna za izvršenje, shodno postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore.

Iz Vlade su, međutim, naveli da su tužbe koje ruska En plus grupa podnosi samo pravno-politička strategija koja bi toj kompaniji trebalo da obezbijedi bolju poziciju na budućoj arbitraži.

Premijer Milo Đukanović, nedavno je kazao da paralelno sa ulaskom novog vlasnika u Kombinat aluminijuma, ide ta "pravosudna zavrzlama".

"Više se ne zna broja tužbama koje je En plus grupa podnosi protiv raznih tuženih u državi Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

En plus grupa i Centralnoevropska aluminijska kompanija (CEAC) pokrenule su zbog KAP-a dva arbitražna postupka, dok su u podgoričkom Privrednom sudu pokrenuli niz parnica.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula prošle godine, od kada je njime upravljao državni Montenegro bonus, dok Uniprom organizuje proizvodnju od 19. jula ove godine.

Bonus video: