Njemci traže osam miliona od Budve - Vijesti.me
Njemački koncern u decembru od države već naplatio 29,3 miliona eura

Njemci traže osam miliona od Budve

Javni izvršitelj donio rješenje o prinudnoj naplati i zatražio od Centralne banke da momentalno blokira račun Opštine

Ulaz u postrojenje koje su Njemci nedavno napustili
Ulaz u postrojenje koje su Njemci nedavno napustili (Foto: Vuk Lajović)

Na zahtjev njemačke kompanije “WTE otpadne vode”, javni izvršitelj donio je rješenje o prinudnoj naplati osam miliona eura od Opštine Budva i zatražio od Centralne banke da momentalno blokira njen račun.

Izvršitelj je prihvatio dokaze kompanije - 15 faktura koje su od početka marta 2017. do juna 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obaveza za rad i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.


“Usvaja se predlog izvršnog povjerioca WTE otpadne vode DOO Budva, po osnovu vjerodostojne isprave - faktura sa otpremnicom ili drugim pisanim dokazom da je izvršni dužniki Opština Budva obaviješten o nastaloj obavezi“, navodi se u rješenju o prinudnoj naplati.


Iz kabineta gradonačelnika Marka Bata Carevića “Vijestima” je saopšteno da provjeravaju da li su ovjeravane fakture koje su mjesečno pristizale od 9. marta 2017. do 11. juna 2018. godine, odnosno da li ih je lokalna uprava prihvatila.


Ukoliko postoji “trag“ o tome u lokalnoj administraciji, njemačko-austrijski koncern moći će da naplati još osam miliona eura, nakon što je uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem garancije, naplatio 29,3 miliona eura.


U tom slučaju, Budva bi se mogla naći u ozbiljnim finansijskim problemima, jer bi praktično u potpunosti bila ispražnjena opštinska kasa. Ne bi bilo novca za isplatu zarada zaposlenima, a blokiran bi bio i investicioni ciklus koji je započela administracija Carevića...
On je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužilačkom vrhu naveo da WTE i “njeni producenti, domaći i strani, vrše konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu bukvalno iznude 100 miliona eura, kao u najgorim scenarijima mafijaške iznude“.


Specijalni policijski tim po nalogu specijalnog tužioca Milivoja Katnića češlja kompletnu dokumentaciju i stanje postrojenja koje su posljednjeg dana januara napustili radnici njemačko-austrijskog koncerna WTE/ EVN, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale...
U zahtjevu za prinudnu naplatu, WTE se poziva na ugovorene obaveze i anekse ugovora koje je zaključila administracija Rajka Kuljače, a potom i Lazara Rađenovića, bivšim gradonačelnicima iz reda DPS koji su priznali krivicu u korupcionaškoj aferi koja bi mogla postati najveća u istoriji Crne Gore.


Gradska uprava uplatila je za protekle tri godine više od 14 miliona eura na račun WTE/EVN po osnovu ugovora i održavanja postrojenja, te odvoza mulja.


Opština Budva insistira da se utvrdi koliko je inostrani partner uložio novca. Konsultantska kuća “DR Duhovnik“ je utvrdila da je riječ o 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade Crne Gore došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura.


Iz Ministarstva finansija tada je najavljeno da će zadužiti zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti u zaključenju samog ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova i finansijskim aktivnostima.


Njemčko-austrijski koncern je uputio na naplatu i sumnjivu garanciju na 66 miliona eura, koju je 2010. neko potpisao u Opštini Budva koristeći faksimil tadašnjeg gradonačelnika Kuljače.


Specijalno tužilaštvo uoči Nove godine reagovalo je na poziv Carevića koji je prijavio sumnjivu garanciju koja je stigla na naplatu, a za koju nema saglasnost Skupštine opštine.


Ako rasplet cijele afere bude tekao u korist inostrane firme i aktivira se i garancija na 66 miliona eura, koliko iznosi budžet grada, Opština Budva bi se našla u kolapsu.


Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda zaključen je između Opštine i WTE u julu 2009. godine, a potpisali su ga Kuljača i Rolf Šreder. Potpisivanju u bečićkom hotelu “Splendid“ prisustovao je Igor Lukšić, tadašnji potpredsjednik Vlade.

Samo Rađenović ležao u zatvoru, Sveto van domašaja pravde


Rađenović je jedini funkcioner koji je odgovorao za korupcionašku aferu otpadne vode i štetu od najmanje tri miliona eura. On je priznao krivicu i osuđen je.


Nakon priznanja krivice, osuđen je, kao šef budvanske kriminalne grupe, i nekadašnji potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, ali nije odslužio kaznu ni uplatio Budvi odštetu od 1,1 milion eura. Marović je godinama u Beogradu.

Godinama nedostupan: Svetozar Marović
Godinama nedostupan: Svetozar Marović(Foto: Savo Prelević)Krivicu da je tri miliona eura napumpavanjem radova prilikom izgradnje kolektora otišlo na vraćanje ličnog duga Marovića, prema izvjesnom G. K, priznao je i direktor “Biochem industries“ Stjepa Skočajić - skiper na jahti “Kenco“ koju su Marovići posjedovali. 

Skočajić, koga je Viši sud osudio na pola godine zatvora i kaznu od sto hiljada eura, priznao je da je preko firme “Biochem industries“ vratio tri miliona eura Marovićevog duga tako što su radovi na izgradnji postrojenja uvećavani, pa se opštinski novac preko fiktivnih ugovora preusmjeravao za izmirivanje pozajmica...

Da su bili umiješani u Marovićeve malverzacije, priznali su i u WTE-u, pa je njihov tadašnji direktor u Crnoj Gori Faust uhapšen sredinom janura 2016. i nakon 72 sata zadržavanja pušten da se brani sa slobode. On je potom napustio Crnu Goru i nije se vraćao.
Ključni svjedok saradnik koji je pomogao Katnićevom timu da procesuira slučaj bio je Kuljača.


Vidi sve komentare