Od četvrtka od tiketa 15 odsto državi?

Izmjenama je predviđeno da se porez računa na ukupni isplaćeni iznos, bez umanjenja za iznos koji je igrač uplatio. Naprimjer ako neko uplati na tiket 50 eura da bi dobio dodatnih 50, porez će mu se računati na ukupnih 100 eura a ne na stvarnu dobit od 50 eura
95 pregleda 14 komentar(a)
Kockanje, Foto: Shutterstock
Kockanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2014. 07:15h

Dobici od svih igara na sreću od četvrtka 1. januara treba da se oporezuju sa 15 odsto, piše u amandmanima na Zakon o dohotku fizičkih lica kojeg je skupština usvojila u subotu.

Međutim, Ministarstvo finansija i kada bi željelo ne može u ovako kratkom roku pripremiti i objaviti podzakonske akte koji bi definisali način obračuna i naplate ovog poreza. Takođe, iz ovor resora su tvrdili da se ovaj porez ne može obračunati na dobitke u kazinima i klubovima sa aparatima za kockanje. SDP i SNP su bili protiv, pa je pronađen “kompromis” da to važi za sve.

Raniji plan bio je da zakon ne stupi odmah na snagu već da postoji određeni period kako bi se završila sva procedura za pripremu. Međutim, poslanici DPS-a su zbog druge izmjene istog zakona, kojom se smanjuje dodatni porez na zarade iznad prosjeka, predali amandman koji glasi: “Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u 'Službenom listu', a primjenjuje se od 1. januara 2015. godine”. Tako da ovaj amandman važi za cijeli zakon.

Izmjenama je predviđeno da se porez računa na ukupni isplaćeni iznos, bez umanjenja za iznos koji je igrač uplatio. Naprimjer ako neko uplati na tiket 50 eura da bi dobio dodatnih 50, porez će mu se računati na ukupnih 100 eura a ne na stvarnu dobit od 50 eura.

Prema šturom tekstu amandmana, iznos poreza obračunava priređivač igre na sreću i igraču prilikom isplate umanjuje iznos za visinu poreza. Podzakonskim aktom mora se precizno definisati procedura kao i obrasci preko kojih bi se ta procedura obavila. Bez njih nije moguća primjena zakona.

Ministarstvo je tvrdilo da je taj porez moguć u kladionicama jer postoji pisani trag tiketa na čiji iznos bi se računao porez. U kazinima i na automatima ne postoji tiket, već dobitak određuje mašina ili radnik za rulet ili poker. U ovim igrama igrač može u određenom vremenu više puta da dobije i izgubi, zbog čega treba definisati da li je dobit zbir svih pojedinačnih dobitaka ili je to razlika između dobitaka i gubitaka taj dan. Ukoliko bi Ministarstvo obavezelo kazina i klubove da vode evidenciju o svakom pojedinačnom dobitku to bi stvorilo tehničke probleme, ali i pauze nakon svakog kruga u ruletu ili pokeru što bi te igre činilo neatraktivnim.

Moguće je da se ponovi slučaj od juna prošle godine kada su opozicija i SDP usvojila da se na igre na sreću primjenjuje porez na dodatu vrijednost. Ministarstvo je kasnije konstatovalo da to pravno i tehnički nije moguće zbog čega nije ni uradilo podzakonske akte pa se to i ne primjenjuje.

U većini zemalja EU i okruženja porez plaća igrač jednom godišnje na razliku u dobiti ili su oporezovane dobiti preko određenog iznosa.

Poreska uprava je prije 10 godina morala da uvede on line nadzor priređivača ali to nije uradila. Država sada od koncesija na kocku dobija svega šest miliona godišnje. Novi Zakon o igrama na sreću se odlaže godinama.

Igrači će otići u sivu zonu

Iz Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet juče su saopštili “Vijestima” da usvojene izmjene nisu primjenljive, da su na štetu legalnih priređivača igara i da će se boriti protiv njih.

Smatraju do igrač treba da plaća porez na osnovu godišnje prijave stvarne dobiti ili da se oporezuju iznosi preko neke veće granice. Navode da će u ovom slučaju igrači okrenuti nelagalnom kockanju ili internetu, i da će tada na gubitku biti i priređivači i država.

Bonus video: