Od jeseni nema trgovine nedjeljom

Zabranjuje se trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to neophodno zbog obezbjeđenja životnih potreba građana
13166 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da trgovine i supermarketi ne mogu raditi nedjeljom. Ovaj zakon će početi da se primjenjuje tek na jesen.

Vlada je početkom marta utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima, izuzev u prodajnim objektima ili mjestima u kojima je to neophodno zbog obezbjeđenja životnih potreba građana.

Skupština je usvojila amandman kojim su propisane vrste prodajnih objekata koji će imati mogućnost rada nedjeljom i praznicima, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe i sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom i praznicima moći će da rade i benzinske stanice i prodavnice za trgovinu na malo u okviru njih, pijace, štandovi odnosno tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, kao i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka.

Među izuzecima su i štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta za trgovinu na veliko.

Bonus video: