Opet štrajk u „Vektri Jakić”, dva kamiona otišla na doboš

Kamioni prodati za 60.000 eura po nalogu sudskog izvršitelja da bi se namirila dugovanja zaposlenima
186 pregleda 5 komentar(a)
vektra jakić, štrajk, Foto: Goran Malidžan
vektra jakić, štrajk, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.08.2018. 14:38h

Zaposleni u Pilani, ključnom pogonu kompanije “Vektra Jakić u Pljevljima, već nekoliko dana dana ne dolaze na posao zbog neisplaćenih zarada za četiri mjeseca.

Tvrde da neće raditi dok im vlasnik kompanije Dragan Brković ne isplati aprilsku zaradu.

Ostali zaposleni rade iako nekima nije isplaćena ni martovska zarada.

Pojedinim radnicima Brković je radnije ponudio da dugovanja po osnovu prošlogodišnjih zarada izmiri u proizvodima.

U kompaniji radi oko 200 radnika.

Po nalogu sudskog izvršitelja nedavno su prodata dva kamiona “Vektre Jakić” sa prikolicom za 60.000 eura, kako bi se namirila dugovanja radnicima. Tim novcem navodno je izmiren veći dio duga za oko 35 radnika.

200 radnika zaposleno je u kompaniji “Vektra Jakić”, u kojoj se plate neredovno isplaćuju

Brković bi uskoro mogao da ostane i bez trećeg kamiona, nakon što je sudski izvršitelj popisao još jedno vozila jer se radnicima duguje još dvadesetak hiljada eura.

Pravosnažne presude protiv “Vektre Jakić” svakodnevno stižu u kancelariju pljevaljskih izvršitelja, pa se može očekivati da će u narednom periodu Brkovićeva firma ostati i bez druge imovine ako ne izmiri dugovanja, potvrđeno je “Vijestima”.

Dug od Brkovića nije bilo moguće naplatiti skidanjem novca sa računa firme, s obzirom da je odavno u blokadi.

Tužbu protiv Brkovića podnijeli su bivši radnici pogona za proizvodnju peleta i zaposleni kojima Brković nije isplaćivao dugovanja po osnovu reprograma duga.

Petnaestorici radnika pogona peletare Brković je ranije uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su tražili da im isplati makar dvije od pet zaostalih zarada.

Brković je u rješenjima o otpustu radnika, međutim, naveo da su zaposleni odbili da izvrše radne obaveze i da je zbog toga sa njima morao da raskine radni odnos.

U međuvremenu, Brković je tužio otpuštene radnike tražeći od njih da mu isplate 250.000 eura jer su navodno odbijali da izvrše radne obaveze, što je uticalo da se obustavi cio tok proizvodnje.

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radojka Marjanović odbacila je tužbu kompanije “Vektra Jakić”, a u obrazloženju je navela da firma nije dokazala da je pretrpjela štetu.

Bonus video: