Opština ne bi da napusti Novi Duvanski

Zainteresovani kupac želi da gradi fabriku u Spužu, što obesmišljava ulog Glavnog grada u preduzeću a to je lokacija za njenu gradnju u Podgorici
70 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.04.2015. 19:32h

Glavni grad nema interes da izađe iz projekta Novog Duvanskog kombinata, saznaju “Vijesti”, što može zakomplikovati privatizaciju kompanije.

Takav stav je na nedavnom sastanku saopštio glavni administrator opštine Goran Petrović, što je juče “Vijestima” potvrdio predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Jedini zainteresovani kupac, mojkovački Montenegro duvan komerc, spreman je da kroz dokapitalizaciju uloži 8,04 miliona eura. Ponudili su da fabriku cigareta za Novi duvanski grade u Spužu umjesto u Podgorici, kako je to prvobitno bilo zamišljeno.

Investitor ima pravo na promjenu lokacije, ali se time obesmišljava udio Glavnog grada u preduzeću, a to je lokacija za gradnju fabrike u Podgorici. Akcionari Novog DKP-a, Vlada sa 70 odsto i Glavni grad sa 30 odsto akcija donijeće konačnu odluku da li Podgorica ostaje u ovom projektu.

“Njihovo je pravo da procijene što im je u interesu. Ja kao neko ko brine o državnoj imovini ipak bi odlučio da se ta lokacija (na Tuškom putu) bolje iskoristi, nego da u Novom duvanskom, nakon dokapitalizacije, Glavni grad posjeduje 10 ili 12 odsto vlasništva”, naveo je Vujović.

Novu procjenu vrijednosti Novog Duvanskog radi podgorički Ekonomski fakultet za cijenu od 19,5 hiljada eura plus PDV.

“Poslali smo javni poziv na šest adresa. Stigle su dvije ponude, a Ekonomskog fakulteta je bila najpovoljnija. Druga je iznosila 23 hiljade plus PDV”, dodao je Vujović.

Postojeća lokacija DKP-a prodata je Zetagradnji u junu 2010, od kada čekaju iseljenje opreme.

Za penziju 56 radnika, za još toliko otpremnine od države

Stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević potvrdio je “Vijestima” da je po osnovu sporazuma sa Vladom o međusobnim obavezama obezbijedio uplatu zaostalih doprinosa za radnike, što će biti regulisano do maja.

U DKP-u je zaposleno 170 radnika i 30-ak ugovoraca. Prema riječima Raičevića, čak 56 ima pravo na penzionisanje prema zakonu. Kupac za Novi DKP ponudio je preuzimanje 60 radnika, a iz državnog budžeta će ostalima biti obezbijeđene penzije ili otpremnine. Cijela procedura treba da se završi najkasnije do kraja maja.

Gdje je stala istraga o DKP

Samostalni poslanik Velizar Kaluđerović zatražio je od vrhovnog tužioca Ivice Stankovića informaciju o tome da li je pokrenut krivični postupak u vezi sa stečajem u Duvanskom kombinatu. Kaluđerović se pozvao na izjavu zamjenika VDT-a Veselina Vučkovića u Skupštini, koji je kazao da postoji osnovana sumnja da bi se u ovom slučaju "moglo raditi o krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti i da je formiran predmet kod nadležnog tužioca“, čiji je izviđaj u završnoj fazi.

Poslanik podsjeća da su od tada prošla četiri mjeseca i pita kako je okončan izviđaj. On je naveo da se u međuvremenu završava postupak likvidacije DKP-a i privatizacije Novog duvanskog, kao i da nema pravosnažne presude o tužbi malih akcionara koji su ostali bez akcija.

Bonus video: