Radović: Žugić krio informacije o bankama i tražio selektivne kontrole

Radovićeva trenutno radi kao konsultant na projektima snaženja finansijskog sektora u regionu u okviru projekra razvojne agenicije Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD)
30364 pregleda 53 komentar(a)
Radović sa advokatom, Foto: Savo Prelević
Radović sa advokatom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2019. 09:28h

Zabrana davanja personalnih dosijea (diploma) menadžmenta Centralne banke Crne Gore (CBCG) na uvid javnosti, zahtjev za smjenu glavnog izvršnog direktora Adiko banke Kristofa Šoena, naređenja za selektivnu kontrolu banaka, oduzimanje nadležnosti viceguvernera, ukrivanje informacija kojima je mogao da se naruši rad jedne banke i ukupna stabilnst sistema, verbalno vrijeđanje od strane zaposlenih, tvrdnje da se bavi spletkaranjem, da je neprofesionalna i zlonamjerna i nemoralna žena samo su neke od optužbi koje je bivša viceguvernerka CBCG Irena Radović danas iznijela u Osnovnom sudu gdje je po njenoj tužbi protiv guvernera CBCG Radoja Žugića i te institucije počelo suđenje.

CBCG je ranije danas povukla zahtjev da se javnost isključi sa suđenja.

>> CBCG bi suđenje bez medija: Čuje li se priča, država je u opasnosti

Suđenje su pratili predstavnci američke i britanske ambasade i ambasador Slovenije Mitja Močnik.

Radovićeva je CBCG i Žugića tužila za mobing i diskriminaciju, a saslušanje Radovićeve je trajalo nepunih šest sati.

Za danas je planirano i da sudija Mladen Grdinić nastavi sa salušanjem Žugića.

Advokati Žugića i CBCG Miroslav Adžić i Tatjana Vujanović Vuksanović su prigovorili iskazu Radovićeve u cjelosti i tvrde da u daljem toku postupka njeni navodi neće biti potkrijepljeni dokazima.

Skupština je u julu prošle godine Radovićevu smijenila na predlog Savjeta CBCG koji je jednoglasno prihvatio inicijativu Žugića da se ona smijeni.

Ona je u martu 2017. godine na predlog Žugića izabrana na poziciju viceguvernera i kako tvrdi odmah je bila suočena sa problemima.

Radovićeva trenutno radi kao konsultant na projektima snaženja finansijskog sektora u regionu u okviru projekra razvojne agenicije Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Radovićeva je u svom iskazu najprije navela da je je problem sa guvernerom nastao kada je Vuk Maraš (tadašnji predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora - MANS) tražio da se da saglasnost na uvid u diplome manadžementa CBCG i da ona ništa nije imala protiv, ali da se tome guverner usprotivio, kao i viceguverner Nikola Fabris i izvršni direktor Radojica Luburić.

Ona je istakla da je Žugić tražio tri puta da se radi kontrola jedne domaće banke, iako je shodno planu ta kontrola već bila urađena, a navela je i da je Žugić tražio od nje da smijeni glavnog izvršnog direktora jedne banke koju je on pomenuo u Skupštini kada je obrazlagao njenu smjenu.

Žugić je tada govorio o Adiko banci.

"Kontrola je pokazala da je banka uradila sve u skladu sa zakonima nakon što su utvrđene prevare u vezi malih kredita što su prijavli zaposleni iz te banke. Kada sam objasnila da je banka sve uradila kako treba guverner mi je usmeno kazao "nađimo nešto", istakala je Radovićeva, dodajući da je Žugić izbjegavao pisanu komunikaciju i da je stvari saopštavao usmeno.

Ona je ispričala je joj je Žugić kazao da u vezi Adiko banke ima informacije od "internih izvora", te da je zapravo njegov interni izvor sestrić Nikola Bošković zaposlen u sektoru za kontrolu rizika u Adiko banci.

Istakla je i da joj je Žugić usmeno tražio da radi selektivne kontrole banaka suprotno planu koji je utvrđen.

U praksi to znači da se kontrola svake banke radi jednom godišnje, a da je Žugić odlagao neke kontole mjesecima.

Radovićeva je objasnila i da je Žugić od nje krio informacije u vezi pranja novca o čemu mediji pišu, kao i da joj je postepeno ukinuo sve nadležnosti i da od 12.03. 2018. godine nije ništa radila.

Žugić joj je naprije uzeo nadležnosti viceguvernera i prenio ih na sebe, pa joj je dodijelio poslove organizovanja Sektora za kontrolu pružanja finansijskih usluga, iako je već zakonom bilo definisano da taj posao radi Sektor za kontrolu banaka. Pokrenuta je i medijacija unutar CBCG, gdje je uz posredovanje Fabrisa i izvršnog direktora Radojice Luburića postignut dogovor krajem prošle godine da ona i Žugić u 2018. godinu uđe sa normalizacijom odnosa, ali da je već u januaru, Žugić donio nove odluke kojima su joj dodatno umanjene nadležnosti.

Radovićeva navodi da je postepeno umanjivan broj zaposlenih koji su u njenoj ingerenciji i obim posla, što je nedvosmislena diskriminacija u odnosu na druga dva viceguvernera.

Objašnjava da je na dan 12.03. imala nula zaduženja i jednu savjetnicu, a da je stupanjem na poziciju viceguvernera imala 50 zaposlenih.

Žugić: Preko 120 krivotvorenih ugovora Adiko banke, nisam tražio da se "direktoru nađe nešto"

Žugić je u kratkom prigvoru na iskaz Radovićeve kazao da želi da ospori brojne komentare koji su se čuli i da za svako osporavanje postoje ili materijalni dokazi ili svjedoci.

On je kazao da je od nje tražio da kontrolišu Adiko banku koja je, kako je kazao, imala problema sa krivotvorenjem ugovora, te da je imao prigovore prevarenih klijenata i odbacio ocjene da je tražio da "direktoru nađe nešto" i da ga optuže.

"Što se tiče Adiko banke, tačno je da je bilo preko 120 krivotvorenih ugovora. Imao sam prigovore nekoliko prevarenih klijenata. Nije bila završena supervizija u tom momentu. Postoje zapisnici kada sam ja to prijavio, ali to su zapisnici koji su sačinjeni tek nakon moje prijave. Neko bi za to morao bio odgovoran", rekao je Žugić.

On je kazao i da nijesu tačne optužbe da je zaposlenima zabranjivao da rade sa Radovićevom, te da je u okviru preraspodjele posla i drugi viceguverner ostao bez dijela svojih sardanika.

"Želim da istaknem da sam dao punu podršku da bilo ko ko želi da sa Radović pređe u sektor kontrolisanja finansijskog poslovanja to može da učini. To mogu posvjedočiti svi", istakao je Žugić.

Odloženo saslušanje viceguvernera i izvršnog direktora

Saslušanje viceguvernera Nikole Fabrisa i Mija Radonjića, izvršnog direktora CBCG Radojice Luburića i bivšeg direktora sektora za kontrolu banaka Darka Bulatovića koje je bilo u planu za sjutra odloženo je zbog saslušanja Žugića.

Suđenje po drugoj tužbi Radovićeve protiv Skupštine zbog nezakonite smjene zakazano je za četvrtak u 8:30h.

Bonus video: