Ponuda bivšim radnicima Brodogradilišta: Ugovor na 90 dana, plata 193 eura

Prema saznanjima Vijesti bivši radnici će najvjerovatnije odbiti da rade pod ovakvim uslovima
64 pregleda 12 komentar(a)
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.07.2015. 16:23h

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) Žarko Ostojić danas je bivšim radnicima te kompanije dostavio pismenu ponudu da potpišu ugovor za angažovanje na 90 dana, za platu od 193 eura, koliko i iznosi minimalna cijena rada kad je kompanija u stečaju.

Bilo bi angažovano svih 200 radnika koliko ih je, nakon što je dio uzeo otpremnine, dio otišao u penziju, prijavljeno na Birou rada.

Pod uslovom da počnu da rade brodograditeljima bi bila isplaćena i jedna zaostala zarada.

Član pregovaračkog tima radnika, Mladen Krivokapić je kazao da će ponudu sjutra predočiti radnicima.

Prema saznanjima Vijesti bivši radnici će najvjerovatnije odbiti da rade pod ovakvim uslovima. "To je oko 100 eura više od naknade koju primaju nezaposleni na evidenciji Biroa rada. Zar naš angažman na temepraturama koje se ovih dana na otvorenom kreću i preko 40 stepeni, vrijedi toliko", kazao je jedan od bivših radnika.

U Brodogradilištu pet brodova čeka remont, među njima i školski brod VMCG Jadran, a na vezu je i brod Sabrina vlasništvo Miodraga Davidovića vlasnika kompanije Neksan.

Na malom doku je italijanski „South river", za kojeg je intervenisala i italijanska Ambasada u CG , koja je uputila zvanični protest Vladi i menadžmentu Brodogradilišta i radovi na njemu su prioritet.

Kako je saopšteno u nekoliko navrata, zbog prekoračenja rokova vlasnici bi mogli nzahtijevati naplatu penala.

Radnici JBB protestvuju 27 dana i odbijaju da remontuju brodove dok ne dobiju pismene garancije da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Traže pismenu garanciju da će im biti isplaćene tri i po plate i druge naknade, povezan radni staž , isplaćene otpremnine po kolektivnom ugovoru i uplaćena sredstva u stambeni fond firme.

Ukoliko u toku ove sedmice ne dobiju odgovor iz Vlade radnici najavljuju radikalizovanje protesta.

Privredni sud je 30. juna na zahtjev Poreske uprave uveo stečaj u Brodogradilište zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose.

Bonus video: