Poreska policija može da radi

Poreska policija ne bi mogla imati policijska ovlašćenja kao što su privođenje, upotreba oružja...
285 pregleda 0 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.12.2016. 20:16h

Poreska policija može da radi u okviru ovlašćenja predviđenih zakonima o poreskoj administraciji i o krivičnom postupku, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija, na čijem je čelu od kraja novembra Darko Radunović.

Iz Ministarstva su objasnili da takva služba ne bi mogla imati klasična policijska ovlašćenja kao što su zadržavanje, privođenje, ograničavanje kretanja, upotreba oružja i sredstava prinude i druga slična ovlašćenja.

“U suštini bi takva jedinica radila poslove koje i sada obavlja Poreska uprava”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje da li će se osnovati sektor Poreske policije u okviru Poreske uprave ili će podržati Pravilnik o sistematizaciji PU kojim taj sektor nije predviđen.

Iz Ministarstva su istakli da je pitanje rada Poreske policije “samo pitanje efikasnosti obavljanja posla i u suštini se ne bi proširile nadležnosti Poreske uprave u otkrivanju krivičnih djela”.

Navode da službenici PU imaju obavezu da podnose krivične prijave kada otkriju tokom prikupljanja drugih informacija da postoji osnovana sumnja za krivično djelo shodno Zakonu o poreskoj administraciji, te o istom obavještavaju tužioca, što ukazuje da određene informacije i podatke mogu samostalno pripremati i prije nego što će dobiti nalog od državnog tužioca.

Dodaju da se imajući u vidu krivične i poreske propise može zaključiti da Poreska uprava ima značajna ovlašćenja u otkrivanju krivičnih djela.

“S tim što se ti poslovi isključivo vrše po nalogu i u okviru ovlašćenja koje daje državni tužilac. U vezi sa navedenim, osnovni zadatak Poreske uprave je vršenje inspekcijskog nadzora po zahtjevu tužioca, kao i prikupljanje, podataka, informacija i obavještenja u vezi sa konkretnim postupkom”, piše u odgovoru Ministarstva.

Ukidanje poreske policije predloženo je u martu, iako je 20-ak dana prije toga na konkursu izabran Miodrag Martinović za šefa tog sektora. Sektor poreske policije tada je izbrisan iz novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Ministarstvo finansija je sredinom septembra poslalo Upravi za kadrove na davanje saglasnosti novi Nacrt pravilnika kojim u PU nije predviđeno formiranje sektora poreske policije. Bivši ministar finansija iz opozicije Raško Konjević je zbog toga početkom oktobra stopirao novu sistematizaciju PU.

Iz PU ranije je saopšteno da nadležnosti poreske policije nijesu predviđene zakonima o poreskoj administraciji i krivičnom postupku.

Martinović tražio šest službenika

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti” pomoćnik direktora Poreske uprave za Sektor poreske policije Miodrag Martinović još u junu ove godine uputio je zahtjev direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši da preko Uprave za kadrove raspiše oglas za prijem šest službenika u sektor kojim rukovodi, kako bi on mogao da funkcioniše.

“S obzirom da su navedena radna mjesta sistematizovana u aktivnom pravilniku u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija broj: 01-475/1 od 20. 1. 2014 godine u okviru dijela Poreske uprave, smatram da ne postoji nikakva prepreka da se za gore navedena radna mjesta ne raspiše oglas”, pisalo je između ostalog u dopisu Martinovića.

Mugoša do danas nije raspisao konkurs, čime je onemogućio rad Poreske policije.

Martinović je izabran nakon naredbe Upravne inspekcije da se ispoštuje zakon jer su još u januaru 2015. istekli rokovi za izbor šefa Poreske policije.

Bonus video: