Poslanici raspravljali o izmjeni Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure

Zakon o konverziji usvojen je u julu prošle godine, ali nije primjenjivan na kredite ustupljene Heti
4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.07.2016. 19:33h

Poslanci su završili izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure kako bi se taj akt u potpunosti primijenio na sve korisnike tih kredita i time stavila tačka na njegova različita tumačenja.

O predlogu izmjena treba da se glasa do kraja mjeseca, kao i zaključcima Odbora za ekonomiju koji su prethodili izmjenama zakona.

Izmjenama, koje je inicirao poslanik DF a Nebojša Meojević precizirano je da se zakon odnosi na sve kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Zakon o konverziji usvojen je u julu prošle godine, ali nije primjenjivan na kredite ustupljene Heti. Kod Hete se nalazi 95 kredita od oko 100 miliona eura koji nijesu konvertovani, što je dovelo do pokretanja više od 30 sudskih izvršenja nad imovinom klijenta.

Medojević je u plenumu ponovio da je cilj zakona da se pomogne građanima koji su obmanuti pričom o jeftinim kreditima, te da se izmjenama ne ostavlja se prostor za bilo kakva tumačenja zakona i dileme i zakonodavni okvir je jasno zaokružen.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da su zakonom obuhvaćene 762 kreditne partije od kojih pola nije konvetovano, te da se izmjenama zakona stvaraju uslovi za konverziju svih kreditnih partija.

Guverner CBCG Milojica Dakić očekuje da se u narednom periiodu poveća broj konvertovanih kredita, te da će i dalje pratiti primjenu zakona. Iz CBCG su rekli da bi predlog izmjena trebalo amandmanski popraviti i da se to uradi zajedno sa Vladom.

Od zaključaka Odbora za ekonomiju najvažnij su i da VDT-a i specijalni tužilac dostave pisanu informaciju o njihovom postupanju povodom četiri krivične prijave protiv odgovornih u Adico banci, a predsjednika Vrhovnog suda da dostavi informaciju o razlozima odugovlačenja sudskog postupka koji su klijenti pokrenuli u maju 2013.

Bonus video: