Promjene u ugovoru: Nove gazde u poslu za sporne vjetroelektrane

Vlasnicima Vlada garantovala da će od potrošača u Crnoj Gori dobiti subvencije od 115 miliona eura za dvanaest godina rada
384 pregleda 3 komentar(a)
vjetroelektrane, Foto: Wikipedia
vjetroelektrane, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.09.2017. 20:32h

Vlada je dala saglasnost da se 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji “Možura Wind Park” sa trenutnog vlasnika, odnosno kompanije „Enemalta plc“ prenese na kompaniju „Malta Montenegro Wind Power JV Ltd“ koja će graditi vjetroelektranu na lokalitetu Možura.

Država Crna Gora je zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura u julu 2010. godine sa konzorcijumom „Fersa & Čelebić“ u čijem sastavu su se nalazile kompanije „Fersa Energias Renovables“ S.A. iz Španije i „Čelebić“ iz Podgorice, koja je u međuvremenu napustila posao.

Prema tom ugovoru, vlasnici vjetroelektrana na Možuri dobijaće od potrošača električne energije subvencije od 115 miliona eura za 12 godina rada, nakon početka rada.

U obrazloženju Vladine odluke navedeno je da su vlasnici kompanije „Malta Montenegro Wind Power JV Ltd“ - “International Renewable Energy Development Limited“ sa Malte koja ima 70 odsto učešća, „Vestigo Clean Energy I Limited“ iz britanske of-šor zone sa ostrva Gernzi, kao i „Envision Energy Internacional Limited“ iz Hong Konga koja ima udio od 10 odsto.

U podgoričkom Osnovnom sudu se vodi spor o ovom poslu. Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou su prije više od četiri godine podnijeli tužbu protiv prvih partnera Vlade u tom projektu - firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

Tužbu su podnijeli, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura, za ugovaranje posla. U spisima predatim uz tužbu pominju se i sumnje u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri.

Budvanin i Španac navode da je njihov posao bio da obezbijede Fersi ovaj posao preko firme BWP Montenegro čiji je zastupnik bila Milena Popović, ćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

Firma BWP Montenegro povezana je sa još tri firme registrovane u Crnoj Gori sa kojima je veze imala Milena Popović i njeni španski partneri - BWP Company, Blue Capital i BWP Development.

Španska firma Fersa je početkom 2007. godine, upravo u periodu kada su osnovane BWP Montenegro i BWP Company, za potrebe Vlade istraživala jačine vjetra na Možuri.

Vlada, na osnovu istraživanja Ferse, u januaru 2010. godine, raspisuje javni poziv za izgradnju vjetroelektrana na Krnovu i Možuri. Za Možuru se javio samo konzorcijum firmi Fersa i podgoričkog Čelebića, sa kojim Ministarstvo ekonomije u julu 2010. potpisuju ugovor o gradnji vjetroelektrana vrijednih 65.000.000 eura.

Vlada je juče utvrdila i Informaciju o pripremi programa ekonomskih reformi (PER) za period od 2018. do 2020. godine i imenovala tim koji će raditi taj dokument. Na čelu tima se nalazi savjetnik premijera Nina Vujošević. PER je dokument u kome Vlada predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period i osnovu za ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom u procesu EU integracija.

Za vršioca dužnosti sekretara za razvojne projekte imenovana je Maja Vuković, dok je Bošnjačka stranka dobila još jednu poziciji u upravi za inspekcijske poslove gdje je Nisera Ibrahimović imenovana za vršioca dužnosti pomoćnika direktora.

Penzionerima jagnjetina za 4,3 eura

Vlada je utvrdila i informaciju o otkupu tržišnih viškova jagnjadi. Otkup tržišnih viškova jagnjadi od stočara počeće danas, a Vlada je za tu namjenu obezbijedila iz budžeta 359,26 hiljada eura.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Danijela Stolica kazala je da će cijena žive vage od stočara biti 2,30 eura po kilogramu, a da će to meso Savezu penzionera biti plasirano po cijeni od 4,30 eura po kilogramu.

„To je zajednička akcija ministarstava poljoprivrede i rada i Fonda PIO. Uz to, Investiciono razvojni fond obezbijediće za mesnu industriju koja je posrednik u ovom poslu povoljni kredit od dva miliona po kamati od 2,5 odsto“, kazala je Stolica juče nakon sjednice Vlade.

Ona je dodala da su procijenjeni tržišni viškovi jagnjadi 15.000, a potrebe penzionera 14.200.

Bonus video: