Propada dokapitalizacija Atlas banke?

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od turskih banaka je najavljivala učešće, ali navodno i odustala
6447 pregleda 14 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković

Privremena uprava Atlas banke početkom sedmice će ozvaničiti da li je propao drugi pokušaj dokapitalizacije banke, pošto oni računaju da danas ističe rok za eventualne prijave.

Do juče nije bilo ozbiljnog interesovanja investitora i najbliža je opcija da propadne. “Vijestima” je nazvanično saopšteno da će iduće sedmice, ako ne bude zainteresovih, “imati analizu šta dalje”.

O spekulacijama da će doći do stečaja i za Atlas banku, uz IBM, “Vijestima” je iz monetarnih vlasti nezvanično odgovoreno da nije tačno da se to sada može znati, nego da će analiza pokazati koje rješenje je najbolje ako dokapitalizacije ne uspije.

Ponuđeno je 88,7 hiljada akcija za 22 miliona eura, čime se dolazi do većinskog vlasništva banke Duška Kneževića koji je na crvenoj potjernici Interpola.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna od turskih banaka je najavljivala učešće, ali navodno i odustala.

Prema Zakonu o bankama, sljedeći korak može biti da CBCG naloži privremenom upravniku da organizuje prodaju akcija postojećih akcionara Atlas banke investitorima koji nisu dioničari uz obaranje cijene. Ukupno umanjenje može iznositi najviše 70% od početne, a kupac je obavezan da izvrši dokapitalizaciju.

Kneževićeva Atlas grupa juče je saopštila da je u novom pismu premijeru, guverneru CBCG, privremenoj upravnici Atlas banke i ministru finansija, pozvala na sastanak, navodeći da nudi model da zajedno nađu rješenje za Atlas banku, uz poravnanje za bolnicu u Meljinama.

“Vidimo da nema naznaka niti potvrda da postoje zainteresovani i prostor za rješavanje situacije u banci se suzio. Naša dužnost, kao većinskih akcionara, jeste da učinimo sve što je u našoj moći da se na najbolji i najpovoljniji način sanira trenutno stanje u banci, te da se omogući dalje poslovanje”, istakli su iz Atlas grupe.

Navode da je predloženo da u najkraćem roku, radi ozdravljenja banke, daju “dodatno obezbjeđivanje potraživanja banaka sa imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona”.

“Time bi se kapitalna adekvatnost i solventnost povećala za najmanje 10 miliona eura i obezbijedilo povećanje obračunskog kapitala. Spremni smo na dodatnu dokapitalizaciju u iznosu koji bi bio definisan kroz detaljne analize...”

Zakon ne predviđa učešće postojećih akcionara u dokapitalizaciji nakon što su na to imali pravo u prvom krugu koji je propao.

Iz Atlas grupe su saopštili, između ostalog, da su spremni da razmotre postupanja pred sudovima u smislu parnica i tužbi koje su pokrenuli “u cilju smirivanja tenzija i omogućavanja razgovora”.

Bonus video: