Prva banka i dalje drži hotel Šarićevog ortaka

Kompanija “Rahika uno” iz Češke podnijela je zahtjev Vrhovnom sudu za vanredno preispitivanje presude Upravnog suda kojom je odbijen njen zahtjev da se kao teret na budvanski hotel „Max prestige“ upiše da je preuzela na sebe sva potraživanja od druge češke kompanije „Lunez one“, kao i da se izbrišu tereti Prve banke
8419 pregleda 5 komentar(a)
Prva banka upisala hipoteku na hotel za pet kredita: “Max prestige”, Foto: Vuk Lajović
Prva banka upisala hipoteku na hotel za pet kredita: “Max prestige”, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Rahika uno” iz Češke podnijela je zahtjev Vrhovnom sudu za vanredno preispitivanje presude Upravnog suda kojom je odbijen njen zahtjev da se kao teret na budvanski hotel „Max prestige“ upiše da je preuzela na sebe sva potraživanja od druge češke kompanije „Lunez one“, kao i da se izbršu tereti Prve banke. Zabilježba o vanrednom preispitivanju presude, upisna je u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Budvanski katastar je prije dvije godine odbio zahtjev češke firme, koja je dostavila dokumenta da je preuzela kredit od “Lunez one”, koja je još krajem 2012. otkupila oko 15 miliona eura dugova prema Prvoj banci, između ostalih i firme “Max prestige” koja gazduje istoimenim hotelom u Budvi. Prema dostupnim podacima, djelatnost kompanije “Rahika uno” je prikupljanje i naplata dugova.

Uslijedila je žalba drugostepenom organu - Ministarstvu finansija, koje je potvdilo rješenje iz Budve i odbilo zahtjev “Rahika uno” da se ona upiše na imovinu firme „Max prestige”.

Česi su tada tužili Ministarsvo finansija Upravnom sudu zahtijevajući da se poništi rješenje i prihvati njihov zahtjev o upisu hipoteka na hotel. Upravni sud je prije par mjeseci odbio tužbu, a “Rahika uno” traži od Vrhovnog suda da preispita odluku Upravnog suda.

„‘Rahika uno’ osporava rješenje Ministarstva finansija i navodi da iz lista nepokretnosti (hotel ‘Max prestige’) proizilazi da je u korist Prve banke evidentirana hipoteka, a bila je dužnost da se izvrši prenos hipoteke na ‘Lunez one’, shodno notarskom zapisu Ugovora o ustupanju kreditnih potraživanja od 20. decembra. 2012. godine, pa je nejasno čime se vodio Uprava za nekretnije filijala Budva kada je odbila zahtjev za prenos hipoteke. Budvanski katastar je na svim ovim nepokretnostima evidentirao zabilježbu neposredne izvršnosti notarskog zapisa navedenog ugovora, pa je bilo neophodno izvršiti prenos hipoteke”, piše u obrazloženju žalbe “Rahika unoa”.

Ta firma je budvanskom katastru u septembru 2016. podnijela zahtjev za upis hipoteke na nepokretnost, ali je katastar odbio zahtjev, jer kako je pojašnjeno, nije ni upisana hipoteka na hotel od strane “Lunez one”, na osnovu prethodno zaključenog ugovora sa Prvom bankom. Obrazloženo je da “Lunez one”, u svome zahtjevu nije tačno navela nepokretnosti na koje treba da se upiše hipoteka Prve banke. Za djelatnost češke firme “Lunez one” navodi se iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, a piše da ju je osnovala of-šor kompanija “Serraghis Loan Manegment ltd”, registrovana na Kipru.

“Max prestigom” formalno upravlja Bojan Stanojković, kojeg mediji povezuju sa pljevaljakom Darkom Šarićem, koji je nepravosnažno osuđen u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

“Max prestige” se u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik hotela površine 1.014 kvadrata. U katastarskoj evidenciji ostale su upisane sve hipoteke Prve banke za milionske kredite koje je dala prije deceniju. Prema podacima sa sajta, na Stanojkovićev hotel i zemljište Prva banka je upisala hipoteku za pet kredita u ukupnom iznosu od 14,8 miliona eura. Ti krediti su odobreni u periodu od okotobra 2008. do marta 2011. godine.

Česi stavili hipoteku na imovinu Šarića u Pljevljima

Hipoteka na popularnu diskoteku „Municipium S“ i ostale vrijedne nekretnine, uknjižene na Šarićev „Mat Company“ u Pljevljima prije gotovo dvije godine upisala je i češka firma „Rahika uno“.

Prema katastarskoj evidenciji, „Rahika uno“ je preuzela na sebe potraživanja češke firme „Lunez one“, koja je prije sedam godina otkupila od Prve banke dug druge Šarićeve firme – „Tera ing“. Tada je kao zalog data imovina „Mat Company“.

Mediji su ranije objavili da je Prva banka u decembru 2012. sa firmom „Lunez one“ potpisala ugovor o ustupanju kredita kojim je precizirano da Česi za 7,77 miliona otkupljuju dugove ukupno vrijedne oko 15 miliona eura.

Ugovorom se „Lunez one“ obavezala da preuzme 3,12 miliona duga Šarićeve kompanije „Tera Ing“ prema Prvoj banci.

Stanojković i Šarić bili na istoj adresi u Slovačkoj

Hotel “Max prestige” mediji su često dovodili u vezu sa Šarićem, spekulišući da je samo formalno u vlasništvu Stanojkovića.

Njega je srpsko tužilaštvo optuživalo da je jedan od organizatora šverca više od dvije tone kokaina zaplijenjenog 2009. godine u policijskoj akciji “Balkanski ratnik”, nedaleko od urugvajske prijestonice Montevideo. Stanojković je optuživan i da je organizovao šverc 320 kilograma kokaina u Milanu 2008. godine. U julu 2015. godine u Beogradu je oslobođen optužbi, uz obrazloženje suda da tužilaštvo nije sakupilo dovoljno dokaza. Njemu i Šariću u Beogradu se sudi zbog pranja novca stečenog kriminalom. Srpski mediji prenijeli su da je Šarić u sudnici Stanojkovića predstavio kao velikog prijatelja.

Stanojković i Darko Šarić živjeli su na istoj adresi u Slovačkoj, u stanu koji je bio vlasništvo njihovog ortaka. Upravo se u Slovačkoj i nalazi holding, osnivač kiparske kompanije koja stoji iza firme “Lunez one”.

Bonus video: