Radnici spremaju nove tužbe protiv Brkovića - Vijesti.me
OBEĆALI IM DVIJE PLATE U PONEDJELJAK

Radnici spremaju nove tužbe protiv Brkovića

Ukoliko u utorak ne budu uplaćene dvije od pet plata, koliko “Vektra Jakić” duguje zaposlenima, radnici predaju novu tužbu. Iz “Vektre” obećali dvije plate u ponedjeljak, a ostale do kraja godine

Radnici pilane već su tužili kompaniju
Radnici pilane već su tužili kompaniju (Foto: Goran Malidžan)

Zaposleni u pljevaljskoj “Vektri Jakić” u utorak će podnijeti tužbe protiv kompanije u kojoj rade, ukoliko im rukovodstvo preduzeća u ponedjeljak ne isplati dvije od pet zarada koliko im duguje.

Radnici tvrde da im je Balša Brković, sin vlasnika kompanije Dragana Brkovića, na sastanku u srijedu obećao da će im u ponedjeljak isplatiti dvije zarade, a do kraja godine sva zaostala dugovanja.

„Ukoliko ne ispoštuje dogovor, mi ćemo u utorak podnijeti tužbu sudu kojom ćemo tražiti isplatu zaostalih dugovanja“, rekli su “Vijestima” zaposleni, koji nisu željeli da im se pominje ime.

Zaposleni u “Vektri Jakić” posljednju su primili junsku zaradu prije dva mjeseca, kao i mnogo puta ranije nakon obustave rada.

Pedesetak radnika pogona Pilana početkom oktobra podnijeli su tužbu Osnovnom sudu u Pjevljima protiv “Vektre Jakić”, kojom su tražili isplatu zaostalih dugovanja.

Nedugo nakon podnošenja radnici su povukli tužbu nakon što im je Brković obećao obećao isplatu dvije zarade i preuzimanje obaveza za sudske troškove.

Radnici svih proizvodnih pogona “Vektre Jakić”, uključujući Pilanu i Peletaru, već sedam dana ne rade jer, kako tvrde, nema sirovine na lageru. Nije poznato kada će biti nastavljena proizvodnja u ključnim “Jakićevim” pogonima.

U “Vektri Jakić” ukupno je zaposleno oko 200 radnika.

Zaposleni u “Vektri Jakić” često obustavljaju rad kako bi došli do zarada, jer je kompanija već duže vrijeme u finansijskim problemima koje prati i česta blokada računa.

Po nalogu sudskog izvršitelja, nedavno su prodata dva kamiona “Vektre Jakić” sa prikolicom, kako bi se namirila dugovanja prema radnicima. U posljednjem trenutku Brković je izbjegao prodaju i trećeg kamiona uplativši 21.000 eura duga po osnovu sudskih sporova sa bivšim radnicima. Dva Brkovićeva kamiona sa prikolicama prodata su za oko 60.000 eura, a od tog novca izmiren je veći dio dugovanja za oko 35 radnika.

Dug od Brkovića nije bilo moguće naplatiti skidanjem novca sa računa firme, s obzirom na to da je u blokadi duže vrijeme.

Petnaestorici radnika pogona Peletare Brković je ranije uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su tražili da im isplati makar dvije od pet zaostalih zarada.

Brković je u rješenjima o otpustu radnika, međutim, naveo da su zaposleni odbili da izvrše radne obaveze i da je zbog toga sa njima morao da raskine radni odnos.

U međuvremenu, Brković je tužio otpuštene radnike tražeći od njih da mu isplate 250.000 eura jer su navodno odbijali da izvrše svoje radne obaveze što je uticalo da se obustavi cio tok proizvodnje. Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radojka Marjanović odbacila je tužbu kompanije “Vektra Jakić”, a u obrazloženju je navela da firma nije dokazala da je pretrpjela štetu.


Vidi sve komentare